'Harde woorden jarig Pegida zetten aan tot geweld'
"Rattenvangers" en "hardvochtige rechts-extremisten". Zo noemt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière de leiders van Pegida.
De anti-islambeweging viert vandaag zijn eerste verjaardag. Bij de jubileumbetoging vanavond in Dresden worden zo'n 10.000 Pegida-aanhangers verwacht. De politie bereidt zich voor op confrontaties, want er zijn ook veel tegendemonstraties aangemeld.
De Maizière (CDU) waarschuwt in het politieke programma Bericht aus Berlin voor Pegida. "Blijft u weg bij diegenen die ons land injecteren met haat en gif."
Het begint met woorden, later komen de daden.
Volgens minister Heiko Maas (SPD) van Justitie heeft de beweging het klimaat geschapen voor de aanval op de Keulse politicus Henriette Reker. "Het begint altijd met woorden, maar als daardoor de drempel wordt verlaagd, gebeurt dat later ook met daden", zei hij in de talkshow Günther Jauch.
Op 20 oktober 2014 ging Pegida (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Westen) voor het eerst de straat op om ongenoegen te uiten over de islam en immigratie. Tweehonderd mannen en vrouwen liepen door Dresden met de leus 'Wir sind das Volk'. Een beladen leus, want 25 jaar eerder werd hij gebruikt door tegenstanders van het dictatoriale DDR-regime.
Op het hoogtepunt in december liepen er 25.000 mensen met een Pegidabetoging mee. Maar toen er foto’s op internet verschenen van voorman Lutz Bachmann verkleed als Hitler, haakten veel mensen af.
In april nodigde Bachmann PVV-leider Geert Wilders uit in een poging het tij te keren, maar dat hielp niet. Het aantal deelnemers liep terug tot enkele duizenden.
Volgens onderzoekers komt dat ook door de harde aanpak van de regering-Merkel van de Griekse schuldencrisis. Conservatieve kiezers keerden terug naar de CDU, de partij van Merkel.
Pegida creëert een klimaat voor geweld.
Het veranderde weer toen de vluchtelingencrisis begon. Merkel werd met haar motto 'Wir schaffen das' de hoop van veel vluchtelingen, 'Mutti Merkel'. Daarmee zette de bondskanselier volgens veel Pegida-aanhangers de grenzen wagenwijd open en dat wordt als enorme bedreiging gezien.
De beweging wordt feller anti-establishment. Afgelopen maandag droeg een demonstrant galgen mee, bedoeld voor Merkel.
De beweging radicaliseert en daarin schuilt een gevaar, zeggen politicologen. "Daarmee creëren ze een klimaat voor geweld", aldus politicoloog Tilman Mayer. "Ze moeten zich afvragen of ze met de haatdragende slogans en de symboliek van bijvoorbeeld die galgen niet te ver zijn gegaan."