In dit gebouw zetelt Unit 61398 van het Chinese leger, die wordt beschuldigd van hack-aanvallen
NOS Nieuws

'China blijft Amerika hacken ondanks belofte Xi Jinping'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Ondanks een overeenkomst waarin China belooft geen hacks meer uit te voeren op Amerikaanse bedrijven, is dit toch gebeurd. Dat claimt beveiligingsbedrijf CrowdStrike, dat samenwerkt met het Witte Huis.

Het bedrijf installeerde bij vijf tech- en twee farmaceutische bedrijven software die aanvallen detecteert en afslaat. Zo registreerde het bedrijf een aanval op 24 september, de dag nadat de Chinese president Xi Jinping sprak met topmensen van techbedrijven.

Dit gebeurde opnieuw op 26 september. Dat was de dag nadat president Obama en Xi Jinping een akkoord hadden gesloten, waarmee ze afspraken elkaar niet meer om economische redenen te hacken. En op 8 oktober werd er weer een aanval door CrowdStrike geregistreerd.

Hack door China

In een gesprek met persbureau Reuters zegt CrowdStrike-medeoprichter Dmitri Alperovitch dat hij ervan overtuigd is dat de aanvallen een verband hebben met de Chinese overheid, omdat de servers en software die hiervoor zijn gebruikt daarop wijzen.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde tegenover Reuters dat de overheid elke vorm van hacken of stelen van commerciële geheimen veroordeelt.

Het Witte Huis is van de hacks op de hoogte gesteld, bevestigt een overheidsfunctionaris. Verder wilde de woordvoerder niet op het incident reageren.

'Prematuur'

Amerikaanse overheidsfunctionarissen en andere beveiligingsbedrijven waarschuwen er wel voor om niet te snel conclusies te trekken, schrijft The Wall Street Journal. FireEye, een ander bedrijf dat aanvallen monitort en samenwerkt met het Witte Huis, bevestigt dat er aanvallen hebben plaatsgevonden.

Maar Laura Galante, een manager bij FireEye, zegt tegen de WSJ dat het "prematuur" is om deze aanvallen nu al te koppelen aan economische spionage, in opdracht van de Chinese overheid.

"Daarnaast heeft China hier ook geen voordeel bij", zegt correspondent Marieke de Vries. "Dit volgt zo kort op het akkoord dat dit voor Chinese overheid gezichtsverlies zou betekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl