Politie bij de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden
NOS Nieuws

Verdachten bestorming noodopvang voorlopig vrijgelaten

Alle verdachten van het bestormen van een noodopvang voor asielzoekers in Woerden zijn voorlopig vrijgelaten. De rechtbank in Utrecht heeft besloten dat ook de laatste vijf mannen die nog vastzaten vanmiddag naar huis mochten.

Het vijftal uit Montfoort wordt ervan verdacht de bestorming te hebben voorbereid. Het Openbaar Ministerie wilde de mannen nog langer vasthouden, zodat de politie verder onderzoek kan doen. Maar de rechter-commissaris vindt het niet nodig de verdachten nog langer in hechtenis te houden.

Volgens hun advocaten gaat het om jongvolwassenen zonder strafblad, die weer aan het werk moeten. Zij krijgen een gebiedsverbod. Dat houdt in dat ze voorlopig niet in de buurt van een asielzoekerscentrum of noodopvang voor vluchtelingen mogen komen.

Verdacht

Een groep van zo’n twintig mannen bestormde begin oktober een sporthal in Woerden, waar zo’n 150 vluchtelingen worden opgevangen. De verdachten droegen bivakmutsen en gooiden met vuurwerk en eieren. Het lukte hen niet de sporthal binnen te dringen.

De politie pakte na het incident elf mannen op. Zes van hen werden eerder vrijgelaten. Op een na hebben ook zij allemaal een gebiedsverbod gekregen. Zij blijven wel verdachten.

De politie is nog op zoek naar meer verdachten. Ook wordt er nog DNA-onderzoek gedaan in de zaak. Zo is er een bierflesje gevonden waarop sporen zijn gevonden. Verder wordt nog gekeken of er verband is tussen de bestorming en anti-vluchtelingenspandoeken die in de weken ervoor zijn opgehangen in de omgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl