Van der Staaij wil strengere Kamervoorzitter
De SGP vindt dat de Tweede Kamervoorzitter strenger zou moeten optreden. In het NOS-programma Studio Den Haag op het themakanaal NPO Politiek zegt partijleider Van der Staaij dat de voorzitter vaker zou moeten ingrijpen.
Hij voegt er wel aan toe dat tot nu toe een Kamermeerderheid juist veel ruimte wil voor onderling debat en niet gediend is van een strenge voorzitter. Volgens hem moet de discussie niet te veel worden toegespitst op de persoon van voorzitter Van Miltenburg.
Nep
Gisteren kreeg Van Miltenburg kritiek in de Kamer omdat ze CDA-leider Buma en GroenLinks-voorman Klaver aansprak op hun woordgebruik, terwijl ze dat eerder niet deed bij PVV-leider Wilders.
Buma omschreef de PVV als een nep-fractie en Klaver noemde Wilders een nep-democraat. Van Miltenburg floot Buma en Klaver daarop terug. Een paar weken geleden sprak Wilders van een nep-parlement, maar dat liet de voorzitter passeren. Na een oproep van VVD-fractievoorzitter Zijlstra verzocht Van Miltenburg Wilders gisteren wel geen scheldwoorden meer te gebruiken.
Broekers
Van der Staaij wil geen beledigende uitdrukkingen in de Kamer. Dat Wilders D66-leider Pechtold gisteren een "grote dikke nul" noemde, hoort volgens Van der Staaij ook niet thuis in de Kamer. "Daar mag voor mij de microfoon voor uit gaan."
De SGP-leider vindt het optreden van Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol eerder deze week "prima". Die tikte PVV-senator Faber op de vingers toen die sprak van nep-volksvertegenwoordigers". Broekers zette de microfoon uit.
Studio Den Haag is morgen vanaf 16.00 uur te zien op NPO Politiek.
Gezin
Van Miltenburg zei vanochtend in Goedemorgen Nederland bij WNL dat ze geen lijst met verboden woorden heeft. "Mijn norm is eigenlijk mijn eigen gezin. Wat in mijn gezin is toegestaan, is wat normaal wordt geaccepteerd."
Ze zei dat ze altijd besluit of ze iets wel of niet toelaat "binnen de context van het debat". Ze greep niet in toen Wilders sprak over een nep-parlement, omdat de PVV-leider de term gebruikte als "onderdeel van de opbouw van een argument". "Het was een mening en een Kamerdebat is bij uitstek bedoeld om meningen uit te wisselen; de mening van Wilders werd in de Kamer ook weersproken."
Van Miltenburg benadrukte dat ze later bij een ander debat wel degelijk heeft ingegrepen, toen het woord nep-parlement weer werd gebruikt. Volgens haar was het toen geen onderdeel van een argument.
Brede kritiek
Intussen zijn in de Kamer nog steeds veel aanmerkingen te horen op het functioneren van Van Miltenburg. Maar ondanks de kritiek, die breed leeft bij de meeste Kamerfracties, zal er vanuit de Kamer geen initiatief komen om haar weg te sturen, verwacht verslaggever Ron Fresen. Dan moet ze het veel bonter maken.
"Zo’n besluit kan dus alleen van haarzelf komen, maar ze heeft de laatste tijd al vaker gezegd dat ze vindt dat ze in haar rol groeit. Dus dat ze de eer aan zichzelf houdt, is niet aannemelijk."
Fresen denkt dat haar partij, de VVD, in de positie is om haar de laatste zet te geven. "Maar kennelijk maakt men daar de afweging dat haar wegsturen veel schadelijker is dan haar de rit te laten uitzitten."