De schatten uit de late bronstijd werden gevonden in de buurt van Hoogkarspel
NOS Nieuws

'Topvondst' gepresenteerd op Nationale Archeologiedagen

In Leiden hebben onderzoekers een "unieke topvondst" gepresenteerd, die tot nu toe geheim werd gehouden. Het gaat om een aantal schatten uit de late bronstijd. De presentatie vormt het startsein van de Nationale Archeologiedagen.

De schatten zijn gevonden in de buurt van Hoogkarspel, in Noord-Holland. Daar werden de opgegraven mantelspelden, armbanden en ringen ruim 800 jaar voor Christus neergelegd. De objecten zijn toen bij elkaar gelegd in een greppel, waarschijnlijk als een soort offer.

De vondst zal weer een stukje toevoegen aan de kennis over de bronstijd van Nederland.

David Fontijn, hoogleraar Archeologie in Leiden

Volgens de onderzoekers gaat het om een "belangrijk stukje van de gigantische puzzel van onze geschiedenis". Zij zeggen dat het bijzonder is dat de voorwerpen zijn opgegraven door archeologen en niet toevallig zijn ontdekt tijdens werkzaamheden.

Bekend is dat op de locatie waar de vondst gedaan is een kleine boerengemeenschap lag. Uit die periode zijn in Nederland twee keer eerder soortgelijke voorwerpen gevonden, in Zuid-Holland en in Drenthe.

“De bronzen objecten hebben vooral een bijzondere informatieve waarde, naast de hoge materiële waarde”, zegt David Fontijn, hoogleraar archeologie in Leiden. “De vondst zal weer een stukje toevoegen aan de kennis over de bronstijd van Nederland, en zelfs die van Noordwest-Europa.”

  • Huis van Hilde
    Een archeoloog laat de gevonden schatten zien
  • Huis van Hilde
    Een van de onderzoekers bekijkt de opgegraven voorwerpen

Nationale Archeologiedagen

De schatten worden gepresenteerd door Fontijn en een andere hoogleraar van de Universiteit Leiden aan het begin van de Nationale Archeologiedagen op 16, 17 en 18 oktober.

Tijdens deze dagen kunnen geïnteresseerden verschillende archeologische depots bezoeken die normaal gesloten zijn voor het publiek. Ook staan er lezingen en wandelingen op het programma.

"Unieke archeologische vondst"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl