Na 75 jaar misschien toch nog deel salaris Nederlands-Indië
Ambtenaren en militairen die in Nederlands-Indië tijdens de oorlog geen salaris hebben gehad krijgen mogelijk toch nog een extra financiële tegemoetkoming. Daar leek het niet van te komen, maar staatssecretaris Van Rijn zei vanmiddag dat hij opnieuw om de tafel wil om tot een oplossing te komen.
Volgens Van Rijn zijn er nog zo'n 1100 mensen in leven van de groep die tijdens de Japanse bezetting van de Nederlandse kolonie geen loon kregen.
Over de zogenaamde 'backpay-kwestie" wordt al jaren gesproken. Omdat Nederland juridisch niet verplicht is tot een vergoeding en er niet uitkwam met de Nederlands-Indische gemeenschap, is het nooit tot een extra vergoeding gekomen.
Afgelopen maandag schreef Van Rijn dat een gesprek met die gemeenschap op dit punt opnieuw tot niets had geleid. Vanmiddag drongen partijen in de Tweede Kamer aan te blijven proberen of de groep beter tegemoetgekomen kan worden.
Morele opdracht
"Ik zie het als mijn morele opdracht om te kijken of we die bladzijde na 70 jaar kunnen omslaan. Ik wil tot het gaatje gaan om te zien wat daar mogelijk is", aldus Van Rijn.
Hij benadrukt dat alleen naar de niet-uitbetaalde salarissen wordt gekeken. Voor schade door oorlogsleed zijn volgens hem al voldoende regelingen.
De staatssecretaris wil opnieuw met de Nederlands-Indische gemeenschap in gesprek. Begin november wil hij de Kamer over die gesprekken informeren.