NOS Nieuws

Biologische pleister helpt tegen littekens brandwonden

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

'Met deze techniek worden littekens meer een geheel'

Een biologische pleister van gekweekte eigen huidcellen verbetert de genezing van brandwonden en gaat littekenvorming tegen. Bovendien treden er geen afstotingsreacties op bij eigen huid. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc en de brandwondencentra in Beverwijk, Groningen en Rotterdam.

Huidtransplantaties bij patiënten met grote en diepe brandwonden leiden heel vaak tot littekens die zeer vervelend zijn voor patiënten. Ze jeuken en beperken de soepelheid van de huid. Soms kunnen mensen daardoor ledematen slecht bewegen. En dan zijn nieuwe operaties nodig.

Huidcellen kweken

De onderzoekers nemen bij patiënten met grote en diepe brandwonden een stukje gezonde huid weg. Ze halen daar de opperhuidcellen uit. In een kweekbakje gaan die cellen zichzelf delen en vermeerderen. Na twaalf dagen zijn er genoeg om een soort biologische pleister van te maken.

De gekweekte eigen opperhuidcellen worden aangebracht op een onderlaagje dat biologisch afbreekbaar is. De pleister die zo ontstaat, wordt over de getransplanteerde huid heen gelegd.

Het verloop van de behandeling met de biologische pleister met eigen opperhuidcellen

Bij de veertig patiënten in het onderzoek genazen de wonden sneller en de littekens leverden minder hinder op. Ze werden minder dik en hobbelig en daardoor soepeler. Verder ging de kleur van het litteken meer lijken op de huidskleur van de patiënt.

De kleur en het pigment van het litteken kan met behulp van een apparaat gemeten worden. Datzelfde geldt voor de soepelheid van de littekens.

Schaal

"Verder hebben we een gevalideerde schaal waarop behandelaars en patiënten een aantal aspecten scoren", zegt Esther Middelkoop, hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing van het VUmc . "Die hebben we een paar jaar geleden in Beverwijk ontwikkeld. De schaal wordt nu wereldwijd gebruikt."

De onderzoekers gaan nu proberen om met dezelfde techniek van de biologische pleister complete huid te kweken. "Daarvoor moeten we niet alleen opperhuidcellen kweken, maar ook lederhuidcellen. Dat gaan we nu in het lab doen. En als dat lukt gaan we dat toepassen bij mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl