Ruud Gullit
NOS Voetbal

Gullit: Hiddink aanstellen was vreselijke fout

Het is een zijden draadje waaraan het Nederlands elftal hangt, legt hij uit bij de BBC, maar de ploeg probeert te blijven geloven dat het EK 2016 nog gehaald wordt. En dus doet Ruud Gullit het ook, liet de oud-international op de Engelse televisie weten. "Ik moet wel."

Gullit meent wel te weten waar het is misgegaan na die fraaie derde plaats bij het WK in Brazilië. In de studio van de BBC, waar hij te gast was als analyticus voor de EK-kwalificatiewedstrijden, wees de aanvoerder van het Nederlands elftal dat in 1988 Europees kampioen werd, met de beschuldigende vinger naar de KNVB.

Geen klik met spelersgroep

Gullit: "De EK-kwalificatie werd ingegaan met een nieuwe coach en ik denk dat ze daarbij een vreselijke fout hebben gemaakt door terug te grijpen op Guus Hiddink. Een goede coach, maar van een heel andere generatie. Iedereen hoopte dat Ronald Koeman het zou worden, omdat hij dichter bij de huidige generatie spelers staat. Maar dat is niet gebeurd. Het gevolg was dat er geen klik was tussen bondscoach en spelersgroep."

Hiddink heeft inmiddels het veld geruimd na de reeks teleurstellende prestaties van vorig seizoen. Zijn assistent Danny Blind schoof door, maar op een ongelukkig moment, beseft ook Gullit. "Maar hij moest wel nadat Hiddink was vertrokken. Ik hoop dat hij de situatie nog kan draaien. Het zal heel lastig worden. De voetbalbond zal ook willen bewijzen dat ze de goede beslissing hebben genomen. Iedereen hoopt dat het goed gaat uitpakken."

Koeman voelt zich verraden

En zo niet? Alsnog een beroep doen op de man die in eerste instantie gepasseerd werd. Gullit ziet het niet gebeuren. "Ronald Koeman heeft al gezegd dat hij het stokje nu niet zal overnemen. Hij voelt zich verraden."

Maar wellicht hoeft er helemaal niet opnieuw van bovenaf ingegrepen te worden. "Nederland heeft nog steeds een kans. Turkije moet nog tegen de toptwee in de groep spelen. Als Turkije punten verspeelt en Oranje wint z'n beide wedstrijden, is er nog steeds een kans op kwalificatie. Erg hoopvol is de situatie niet, maar Nederland probeert erin te blijven geloven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl