Lodewijk Asscher
NOS Nieuws

Asscher verhoord over financiën Amsterdam

Oud-PvdA-wethouder en huidig vice-premier Lodewijk Asscher is verhoord door de commissie die de financiële organisatie van de gemeente Amsterdam onderzoekt. Net als burgemeester Van der Laan, die voor hem tekst en uitleg moest geven, hekelde Asscher de oude, gedecentraliseerde organisatie van het stadsbestuur.

Asscher noemde het bestuur een archipel, met stadsdelen en diensten die hun eigen personeelsbeleid hebben en hun eigen ICT-beleid bepalen. "Dat is moeilijk voor een wethouder Financiën", aldus de PvdA'er. Net als Van der Laan kwam Asscher met voorbeelden van de enorme organisatie binnen de gemeente. "Bij het pekelen van de straat deed het centrale stadsbestuur de weg en de stadsdelen strooiden het fietspad. Leg dat maar eens uit."

Asscher zei dat hij veel weerstand heeft ondervonden toen hij als gevolg van de financiële crisis projecten moest schrappen. "Er zijn toen intern veel verbeteringen geweest, maar het ging minder snel dan ik had gehoopt." Ook de invoering van één financieel systeem liep niet zo soepel als Asscher had gewild. Hij erkende dat zo'n verandering veel vraagt van een organisatie, zeker als er bezuinigd en gereorganiseerd wordt.

Wethouder

Lodewijk Asscher was van 2006 tot 2012 wethouder in Amsterdam. Naast financiën had hij economische zaken, onderwijs en jeugdzaken in zijn portefeuille. Inmiddels heeft Amsterdam een wethouder die alleen de financiën beheert.

De verhoren van de commissie duren nog een week. Wanneer het eindrapport volgt, is nog onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl