Energieneutrale woning helpt Nederland verduurzamen
Je huis voor 35.000 euro energieneutraal maken, klimaatorganisatie Urgenda wil laten zien dat het kan en gaat in de gemeente Wormerveer honderd huizen aanpakken. Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, is de eerste woning opgeleverd.
Energieneutraal betekent dat alle energie die in je een jaar nodig hebt op je eigen terrein wordt opgewekt. Wek je meer energie op, dan is het huis zelfs energieleverend. De investering van 35.000 euro kan volgens Urgenda in 15 jaar worden terugverdiend, doordat er met 'nul op de meter' geen energierekening meer betaald hoeft te worden.
De belangstelling voor energieneutraal wonen groeit, zegt Wiggert Verschoor, projectleider duurzaam wonen van Urgenda. "Het zal voor mensen wel wennen zijn dat ze ook uit eigen portemonnee moeten investeren."
Comfort
Bewoners die aan het project meedoen, kunnen zelf bepalen welke maatregelen ze willen toepassen om hun huis energieneutraal te maken. Naast de kosten speelt het wooncomfort daarin een belangrijke rol.
De jaren dertig woning in Wormerveer heeft onder andere 26 zonnepanelen gekregen en een warmtepomp die de bestaande radiatoren van warmte voorziet. Aardgas is niet meer nodig. Bewoners kunnen ook kiezen voor verwarming met infraroodpanelen.
Volgens Urgenda is het aanpakken van bestaande woningen belangrijk om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. Daarin is afgesproken dat de bebouwde omgeving in Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn.
In de rest van Nederland zijn op de Dag van de Duurzaamheid ook tal van grote en kleine activiteiten op lokaal en landelijk niveau die te maken hebben met duurzaamheid. Prinses Laurentien gaf vanochtend op een basisschool in De Meern het startsein voor de Dag van de Duurzaamheid.
De NOS doet vanavond verslag van de Dag van de Duurzaamheid met twee live-uitzendingen vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Presentator Art Rooijakkers gaat in gesprek met bedenkers van vernieuwende duurzame initiatieven en producten. Verder is er aandacht voor hoe je milieubewuster kunt leven op het gebied van onder meer voedsel, afval, vervoer en energie.
Te gast in de uitzending zijn onder anderen kunstenaar Daan Roosegaarde, prinses Laurentien, klimaatonderzoeker Appy Sluijs, Urgenda-directeur Marjan Minnesma en de winnaar van de Trouw Duurzame Top 100. Ook is er een optreden van Racoon.
NOS Dag van de Duurzaamheid: 19.30 – 20.30 uur en 23.00 – 23.30 uur, NPO 2 en NOS.nl. Presentatie: Art Rooijakkers en Winfried Baijens