Michaëlla Krajicek is terug in de top-200 van de wereldranglijst
NOS Sport

Na twee toernooizeges wil Krajicek terug naar top-100

Michaëlla Krajicek baarde de afgelopen twee weken opzien door op Amerikaanse bodem de zeges aaneen te rijgen. Haar laatste dertien partijen zette ze in winst om en die zegereeks werd beloond met een terugkeer in de mondiale top-200. Een welkome opsteker voor Nederlands grootste tennisbelofte van weleer.

Alweer achtenhalf jaar geleden stond ze in de kwartfinales van Wimbledon en aanstaande vrijdag is het precies tien jaar geleden dat ze in Tasjkent (Oezbekistan) haar eerste WTA-titel veroverde. Krajicek was als tiener al de nummer 30 van de wereld, maar om uiteenlopende redenen viel ze ver terug op de wereldranglijst.

Headlines

De afgelopen jaren haalde Krajicek voornamelijk het nieuws vanwege haar prestaties in het dubbelspel. De laatste weken liet ze zich weer eens individueel gelden. Ze schreef achtereenvolgens de ITF-toernooien (niveau onder de WTA-toernooien) van Albuquerque en Las Vegas op haar naam. Plaats 435 op de mondiale enkelspelranglijst werd ingeruild voor plek 193.

"Het waren twee superweken en ik ben erg tevreden met het niveau dat ik twee weken lang heb gehaald. Ik snap dat de buitenwacht dit nu niet had verwacht, maar voor mij en de mensen om mij heen komt dit niet als een grote verrassing. Paul Haarhuis zei tijdens de Fed Cup dat ik echt snel weer moest gaan singelen. Dan hadden de mensen om mij heen toch gelijk", aldus Krajicek vanuit haar woonplaats Bradenton in Florida tegen de NOS.

"Dit seizoen heb ik vooral in het dubbelspel gespeeld. Maar na de uitschakeling op de US Open was het halen van de WTA Finals, het eindejaarstoernooi, een dusdanig lastig verhaal. Daarom heb ik met mijn partner afgesproken me weer op het enkelspel te concentreren", vertelt Krajicek, die eerder dit jaar in het huwelijksbootje stapte met de Duitse tennisprof Martin Emmrich.

"Het doel was om eind dit jaar in de top-200 te eindigen en dat is me gelukt. En de komende maanden kan ik, omdat ik geen punten te verdedigen heb, alleen nog maar stijgen."

  • ANP
    Michaëlla Krajicek tijdens haar debuut in Rosmalen in 2003
  • ANP
    Michaëlla Krajicek won het WTA-toernooi van Rosmalen in 2006
  • ANP
    Michaëlla Krajicek in 2013 op een klein ITF-toernooi in Griekenland
  • ANP
    2014: Krajiceks partner Martin Emmrich vraagt haar ten huwelijk op het centercourt van Rosmalen
  • ANP
    Michaëlla Krajicek in 2009 in Rosmalen met haar voormalige coach Allistair McCaw

Nog maar 26 jaar

Vergeten wordt haast dat Krajicek, die al jaren meedraait in het circuit, pas 26 jaar oud is. "Ik wil weer WTA-toernooien spelen en uiteindelijk op de grootste toernooien meedoen. Met deze ranking kom ik nu weer in de kwalificaties van de WTA-toernooien en grandslams. Ik weet dat ik qua slagen en mentale kwaliteiten hoger hoor te staan, maar als het lichaam niet meewerkt..."

Haar eigen lichaam, en dan in het bijzonder haar knie, zat Krajicek de afgelopen jaren regelmatig in de weg. Vorig jaar besloot ze haar seizoen in september te beëindigen en met de fysiotherapeut van de tennisbond werkte ze intensief aan het sterker maken van haar knie. En met succes.

"Op deze resultaten in het enkelspel heb ik me het hele jaar voorbereid, het was alleen afwachten wanneer ik er fysiek helemaal klaar voor zou zijn. Het was zeker weer even wennen, maar het lichaam voelde goed. Ik had nergens last van. Soms heb ik er wel aan getwijfeld of ik ooit weer 100 procent fit zou worden, maar qua tennis was er nooit twijfel."

Dubbelspel

"Tijdens het dubbelspel en competities merkte ik al dat ik speelsters versloeg die veel hoger stonden. Over dat ik het mentaal zo goed heb volgehouden, ben ik nog het meest tevreden. Want het is niet makkelijk om na een titel direct weer op een nieuw toernooi te beginnen."

Ondanks dat er voor haar nog een handvol toernooien op het programma staat, kijkt Krajicek al voorzichtig vooruit naar 2016. "Ik hoop dan weer terug te keren in de top-100. Als ik fit blijf, dan belooft het iets heel moois te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl