Nobelprijs voor parasietenonderzoekers
De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar drie wetenschappers: de Ier William Campbell, de Japanner Satoshi Omura en de Chinese Youyou Tu. Ze verrichten baanbrekend onderzoek naar parasitaire ziekten, stelt het Nobelprijscomité.
Campbell en Omura hebben een medicijn ontwikkeld tegen infecties veroorzaakt door verschillende soorten parasieten, zoals rivierblindheid. Het werkt ook tegen lymfatische filariasis, een infectie die kan leiden tot ernstige misvormingen als de olifantsziekte.
Tu is de ontdekker van het medicijn artemisinine, dat zeer effectief is tegen de malariaparasiet.
"Hun ontdekkingen hebben de mensheid voorzien van machtige nieuwe middelen ter bestrijding van deze slopende ziekten, die jaarlijks honderden miljoenen mensen treffen", zegt het comité. Het lijden van patiënten wordt er volgens het comité "onmetelijk" mee verminderd.
Delen
Het prijzengeld bedraagt ruim 850.000 euro. De helft gaat naar Tu, de andere helft moeten Campbell en Omura delen.
Vorig jaar ging de Nobelprijs naar de hersenwetenschappers John O'Keefe, May-Britt Moser en Edvard Moser. Ze kregen de prijs voor hun onderzoek naar het 'gps-systeem' in het brein dat ervoor zorgt dat mensen zich kunnen oriënteren.
De Nobelprijs voor Geneeskunde is de eerste in een reeks van zes die de komende dagen worden toegekend. Morgen volgt de prijs voor Natuurkunde en een dag later die voor Scheikunde. Vanaf donderdag zijn Literatuur, Vrede en Economie aan de beurt.