Edgar Valdez Villarreal, alias 'De Barbie'
NOS Nieuws

Mexico levert twee drugsbaronnen uit aan VS

Mexico heeft twee drugsbaronnen uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het zijn Edgar Valdez Villarreal, bijnaam De Barbie, en Jorge Costilla Sanchez, alias El Coss. Valdez was de leider van het beruchte Beltrán-Leyvakartel. Costilla stond aan het hoofd van het al even gevreesde Golfkartel.

Ze worden in meerdere Amerikaanse staten verdacht van zaken als drugssmokkel, witwassen, ontvoering en moord.

Ontsnapping

Valdez liep tegen de lamp in 2010 en Costilla in 2012. De Verenigde Staten vroegen om hun uitlevering, maar kregen jarenlang nul op het rekest. De laatste tijd leek Mexico ineens haast te maken met het verzoek. De verdachten waren opgesloten in de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis bij Mexico-Stad.

In juli wist de onbetwiste nummer 1 van de Mexicaanse drugswereld, Joaquin 'El Chapo' Guzmán, uit die gevangenis te ontsnappen. Hij deed dat via een geheime tunnel van 1,5 kilometer lang. Guzmán, leider van het machtige Sinaloa-kartel, is nog altijd zoek.

'El Chapo' ontsnapte in juli toen hij er lucht van had gekregen dat de VS om zijn uitlevering had gevraagd. Mogelijk heeft Mexico met de uitlevering van Valdez en Costilla een nieuwe beschamende ontsnapping willen voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl