Wonen is duur, maar vanaf morgen kan dat voor veel sociale huurders een stuk goedkoper worden: in sommige gevallen kan dat wel tot 200 euro schelen.
Hoe? Met een puntentelling checken woningcorporaties hoeveel huur ze maandelijks mogen innen. Die puntentelling verandert: de zogenoemde WOZ-waarde van je huis speelt vanaf 1 oktober een grotere rol. Heeft je huis een lagere waarde, dan kan dat flink schelen op je huur.
Hoeveel levert dat op?
Bij sommige woningcorporaties moet je zelf achter je huurverlaging aan. Maar veel andere corporaties doen dat al wel voor je. Hoeveel je er dan per maand op vooruit gaat is nog niet bij alle corporaties bekend, maar bij veel al wel:
Klik op de huisjes in je regio om te zien hoeveel geld je bespaart als je huurt bij een van die corporaties
Doe zelf de check
Bij de corporaties hierboven kun je achterover leunen, daar passen ze de huurprijs vanzelf voor je aan. Doet jouw corporatie dat niet, dan moet je zelf controleren of je geld kan besparen. Die check hoeft niks te kosten, zegt Marcel Trip van de Woonbond. "Huurders kunnen dat zelf opvragen bij hun verhuurder of de gemeentelijke Belastingdienst."
Wil je zelf online checken of je minder huur kan gaan betalen, dan moet je daar wel wat geld en moeite insteken. Het kost bijna 15 euro om je WOZ-waarde op te vragen, die heb je nodig om op de site van de huurcommissie je nieuwe huurprijs op te vragen. Ook moet je allerlei extra informatie over je huis geven: van het aantal vierkante meter tegeltjes in je badkamer, tot ingebouwde luxe-apparatuur in je keuken.
Huurders kunnen bij hun verhuurder of de gemeentelijke Belastingdienst checken of ze minder kunnen betalen.
Wie profiteert?
Volgens de Woonbond profiteren vooral inwoners van de minder populaire wijken van de nieuwe huurprijzen. "De huren zijn jarenlang gestegen dus ik weet niet of er gelijk champagneflessen worden ontkurkt, maar ik denk wel dat het voor veel mensen een fijn voordeeltje is."
Ik denk wel dat het voor veel mensen een fijn voordeeltje is
Er is ook slecht nieuws
Niet elke sociale huurder gaat er op vooruit: het maximale huurbedrag kan bij de nieuwe berekening ook hoger uitvallen. Daar merk je nu nog niks van, maar corporaties mogen in dat geval jaarlijks nog meer huur vragen. De Woonbond verwacht dat populaire plekken daardoor steeds duurder worden.