Laat Twitter het principe van 140 tekens los?
Het is de kracht en tegelijkertijd zwakte van Twitter. Waar je bij andere sociale netwerken honderden tekens kunt gebruiken om te vertellen wat je bezighoudt, is dit bij Twitter sinds het begin gelimiteerd tot 140 tekens. Maar het netwerk kijkt naar de optie om gebruikers meer ruimte te bieden.
Dat schrijft althans de doorgaans goed ingevoerde technologiewebsite Re/code. Volgens de site zou de nieuwe functie gebruikers de mogelijkheid geven om langere verhalen te vertellen. Het is dus nog een gerucht, waar Twitter vooralsnog niet op wil reageren. Maar hoe serieus moeten we dit nieuws nemen en wat betekent dit?
Identiteitscrisis
Twitter zit momenteel in een identiteitscrisis. Het platform staat qua gebruikersaantallen een beetje stil, er komen maar mondjesmaat nieuwe gebruikers bij. Het aandeel op de beurs is de laatste maanden flink gedaald en daarbij heeft Twitter sinds juni geen permanente baas meer. Mede-oprichter Jack Dorsey is interim-directeur.
Het medium is druk bezig met nieuwe functies om meer gebruikers te trekken en zo het platform interessant te houden voor adverteerders. In de zomer bleek dat Twitter werkt aan een project waarin live-evenementen meer centraal staan: Lightning. Naar verwachting wordt dit binnenkort gelanceerd.
Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers in juli zei Dorsey dat hij niet tevreden is over de gang van zaken en alle opties openhoudt om het netwerk weer te laten groeien. Zelfs de manier waarop de tijdlijn wordt weergeven zou ter discussie staan. Daardoor klinkt het ook niet zo raar dat Twitter nadenkt over de mogelijkheid om gebruikers meer ruimte te geven om hun verhaal te vertellen. 140 tekens zijn soms gewoon te weinig. Een standpunt verwoorden in 140 tekens levert dikwijls commentaar op, omdat het vaak te kort door de bocht is.
Een langere tweet?
Twitter heeft meerdere opties om gebruikers de ruimte te geven. Zo zou het netwerk ervoor kunnen kiezen om een gebruiker meer tekens te geven. Er zijn al programma's die de rest van de tweet tonen op een website, zoals Twitlonger. Twitter zou ervoor kunnen kiezen om zoiets te integreren in de site. De vraag is dan wel: hoeveel tekens mag je dan maximaal gebruiken en komt dat de leesbaarheid van de tijdlijn ten goede?
Het netwerk kan er ook voor kiezen om mensen naast de tweet een citaat te laten tonen. Als gebruikers nu op internet een interessant stuk vinden, maken ze soms een screenshot van een goed citaat en plaatsen ze daar een opmerking bij. Het zou niet heel raar zijn als Twitter ervoor kiest zoiets zelf aan te bieden. Naast artikelcitaten zou die ruimte ook gebruikt kunnen worden om een verhaal beter uit te leggen.
'Instant article'
Twitter zou er ook nog voor kunnen kiezen om zelf (langere) artikelen te hosten. Facebook doet dat al met Instant Articles. Hierbij worden artikelen, in de vormgeving van de publicatie, in de app van Facebook getoond. Het voordeel hiervan is dat je niet eerst een webpagina hoeft te laden.
Re/code meldde eerder al dat Twitter samen met Google kijkt naar de mogelijkheden om hier een eigen variant van uit te brengen. The New York Times werkt mee aan het project. Het zou dus niet zo raar zijn als Twitter dit ook zelf integreert. Daarbij is het zo dat mensen op Twitter heel veel linkjes delen. Als ze het goed aanpakken, zou het ook nog een extra inkomstenbron kunnen worden, omdat advertenties in de artikelen kunnen worden getoond.