Kamer: geen gezinshereniging bij kindhuwelijken
De Tweede Kamer is erg ongelukkig met berichten dat een groep van twintig uitgehuwelijkte minderjarige Syrische meisjes op weg is naar Ter Apel om zich te voegen bij hun meerderjarige echtgenoten. De PvdA wil opheldering van staatssecretaris Dijkhoff.
Kamerlid Kuiken noemt het onacceptabel dat meisjes van 13 of 14 hun man, die al eerder naar Nederland kwam, achterna reizen. "Ik geloof in zo'n geval niet in vrijwilligheid. Ik denk dat dit gedwongen huwelijken zijn."
RTV Noord meldde vanmorgen dat ongeveer twintig meisjes op weg zijn naar Ter Apel. Er zijn kinderen bij van 13 en 14, ook is er een 15-jarige die zich bij haar man van 38 wil voegen. De regionale omroep heeft stukken van de IND ingezien.
Wet in de maak
Nederland erkent nu nog kindhuwelijken die in andere landen gesloten zijn. Wel is er een wet in de maak waardoor trouwen alleen nog mogelijk is als beide partners 18 jaar of ouder zijn. Huwelijken die onder dwang in het buitenland gesloten zijn, worden niet meer erkend.
De Tweede Kamer nam dat voorstel met algemene stemmen aan. Nu moet de Eerste Kamer er nog mee instemmen. Dat gebeurt waarschijnlijk in november.
De problematiek is dan ook niet nieuw voor Kuiken. "Maar het gaat nu wel weer om behoorlijke aantallen", zegt ze. Ze wil de meisjes onderbrengen in pleeggezinnen, schrijft ze in schriftelijke vragen aan Dijkhoff.
Idioot
Ook andere partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de import van kindbruiden. CDA-Kamerlid Keijzer noemt het idioot dat er niets tegen de komst van de meisjes gedaan wordt. PVV-leider Wilders noemt het onaanvaardbaar en walgelijk.
Ook Kamerlid Azmani van de VVD vindt het walgelijk. Hij wil vooral de mannen aanpakken. "Je trouwt niet met kinderen in dit land. Je hebt geen gemeenschap met die kinderen. Dat doe je maar elders, maar niet in dit land."
Azmani roept de Eerste Kamer op de nieuwe wet versneld te behandelen. De VVD wil mannen die met minderjarige meisjes trouwen strafrechtelijk vervolgen en als het mogelijk is hun verblijfsvergunning afnemen. Woensdag praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Dijkhoff over het asielbeleid.