Friese boeken in de bibliotheek
NOS Nieuws

Ruim half miljoen Friese woorden voor Google

Deze week zijn meer dan een half miljoen Friese woorden vertaald voor de vertaalsite van Google. Een van de initiatiefnemers van de Friese vertalingen in Google Translate, Anne Dykstra, heeft dat bekendgemaakt, meldt Omrop Fryslân.

Onlangs werd bekend dat het Fries binnenkort wordt toegevoegd als nieuwe taal aan Google Translate. De nieuwe woorden zijn nu nog niet te vinden, want de vertalingen moeten eerst nog worden goedgekeurd. Die controlefase gaat na dit weekend in. Wanneer de vertalingen beschikbaar zijn is nog niet duidelijk. Zo snel mogelijk, zegt Dykstra.

Klein taalgebied

Om het Fries toegankelijk te maken voor Google Translate, moeten er duizenden voorbeeldzinnen en woorden uit het Engels naar het Fries worden vertaald. Deze week waren er verschillende vertaalactiviteiten georganiseerd in het kader van de Friese Google Translate Week om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.

Marco Ynema van Google vindt het opmerkelijk dat er in een klein taalgebied als Friesland met zo'n 650.000 inwoners in zo'n korte tijd zoveel vertalingen zijn gemaakt. Gemiddeld komt het er op neer dat elke Fries deze week een vertaling heeft aangeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl