Asielzoekers arriveren bij een opvanglocatie in Apeldoorn
NOS Nieuws

Asscher spreekt waardering uit voor opvang vluchtelingen

Vicepremier Asscher heeft namens het kabinet zijn waardering uitgesproken voor de initiatieven die overal in Nederland van de grond komen om vluchtelingen op te vangen. Hij zei dat op de wekelijkse persconferentie van de minister-president, waar hij premier Rutte vervangt.

Asscher wees erop dat vluchtelingen worden opgevangen door gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatie dienst (IND), maar ook door veel vrijwilligers.

De minister bezocht zelf deze week de Erasmus Sporthal in Rotterdam en was daar zeer van onder indruk. Hij vertelde dat die sporthal een telefoontje kreeg: op korte termijn moesten er tweehonderd mensen worden opgevangen. Met behulp van de studenten die er op dat moment aan het sporten waren is er meteen iets opgezet. "En als je daar bent, is het oprecht zeer indrukwekkend."

Uiteindelijk kun je dit alleen maar goed doen met een warm hart en een koel hoofd

Hij sprak ook met omwonenden en zei dat hun houding tweeledig was. "In die gesprekken zeiden ze tegen mij dat ze wel degelijk vinden dat Nederland mensen moet opvangen, dat je niet weg moet kijken. Maar ook dat ze zorgen hebben over de buurt en over de veiligheid."

Hij zei zich die zorgen goed te kunnen voorstellen. Dat er gisteren een raadsvergadering in Purmerend is verstoord, vindt hij niet goed omdat "het democratisch proces is verstoord". Maar het gaat volgens hem om een incident.

"Uiteindelijk kun je dit alleen maar goed doen met een warm hart en een koel hoofd", zei Asscher. "Een warm hart past bij hoe Nederland altijd omgaat met mensen die hier op de vlucht naartoe zijn gekomen. Maar ook een koel hoofd, omdat je het in goede banen moet leiden en bijvoorbeeld moet zorgen dat mensen ook integreren en aan het werk gaan."

Asscher: je kunt dit alleen doen met warm hart en koel hoofd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl