Kritiek CPB op plannen vermogensrendementsheffing
Het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch over de nieuwe plannen voor de vermogensrendementsheffing van het kabinet. Het CPB pleit ervoor om sparen en beleggen te belasten op basis van de werkelijke opbrengsten en niet uit te gaan van fictieve rendementen.
Op dit moment doet de fiscus alsof iedereen een rendement van 4 procent behaalt op sparen en beleggen. Daarover wordt 30 procent belasting geheven. Op deze heffing is veel kritiek omdat de werkelijke spaarrentes veel lager liggen.
Volgens de nieuwe plannen van het kabinet blijft de fiscus rekenen met veronderstelde rendementen op sparen en beleggen, al worden mensen met een kleiner vermogen minder belast dan mensen met meer vermogen. Voor vermogens tot 125.000 euro wordt het fictieve rendement 2,9 procent en dat loopt op tot 5,5 procent voor vermogens boven het miljoen.
Niet rechtvaardig
Net als veel andere belastingexperts heeft het CPB hier kritiek op. In individuele gevallen kan het verschil tussen het werkelijk behaalde rendement en het door de fiscus veronderstelde rendement erg groot zijn en daarom niet rechtvaardig. Daarom moet het kabinet de werkelijk behaalde rendementen gaan belasten en niet de veronderstelde rendementen. Daarnaast moeten ook verliezen op sparen en beleggen aftrekbaar zijn.
Het argument van het kabinet dat dat moeilijk uitvoerbaar is, veegt het CPB van tafel. De rekenmeesters wijzen erop dat volgens Europese regels financiële instellingen vanaf volgend jaar verplicht zijn om de rente, dividend en vermogensopbrengsten van hun klanten bij te houden.
Lappendeken
In het algemeen vindt het CPB dat de belasting op kapitaal een lappendeken is, wat leidt tot minder economische welvaart. Het gaat hierbij, naast rente en dividend op sparen en beleggen, ook om onder meer ondernemerswinst en het eigen huis. De belastingheffing hierop moet simpeler en rechtvaardiger en kan ook hoger, aangezien de belasting op kapitaal in Nederland veel lager is dan in de rest van Europa.
Behalve de kritiek op de vermogensrendementsheffing is het CPB onder meer ook niet te spreken over de belasting over het eigen huis. Het kopen van een woning wordt in Nederland teveel gestimuleerd door de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft de prijzen op de huizenmarkt teveel opgedreven, aldus het CPB. Bovendien wordt de overwaarde van het huis niet belast zoals ander vermogen uit sparen en beleggingen. Het CPB wil dat dit verandert door de eigen woning naar box 3 over te hevelen. Gevolg zou zijn dat de lasten voor huizenbezitters omhoog gaan.
Daarnaast wil het CPB dat de fiscale voordelen voor het pensioen worden verlaagd. Ook moet het voor bedrijven minder aantrekkelijk worden om veel schuld aan te houden. Tenslotte moet de belastingheffing voor directeur-grootaandeelhouders anders.