Drijvend park moet oude Rotterdamse haven vergroenen
Rotterdam heeft een primeur. Een drijvend parkje dat vandaag in Kralingen in gebruik genomen wordt, is het eerste in Europa, zegt bedenker Tieme Haddeman. Hij kwam twee jaar geleden op het idee toen hij vanaf zijn balkon over de haven keek.
Het parkje ligt in het Buizengat, dat in 1699 werd gegraven. Haddeman raakte geïnspireerd door burgemeester Aboutaleb, die bezig is de stad te vergroenen. Het ziet er niet alleen leuk uit, zulke parkjes kunnen de waterkwaliteit enorm verbeteren. En dus is er belangstelling vanuit de hele wereld, bijvoorbeeld vanuit Bangladesh.
Beschutte plek
Het Buizengat is een haven zoals zovele; niet meer in gebruik, met lelijke stenen oevers. Eigenlijk rijp om te dempen. Maar Rotterdam wil dit soort havens open laten. Als boezem voor overtollig water, maar ook om de oude havenstructuur te behouden. Door de stenen oevers is er echter weinig leven in en op het water.
Met de drijvende stadstuinen wordt een dubbele slag geslagen. Er komt meer groen in de stad én de eilanden zorgen ervoor dat de waterkwaliteit verbetert. De verwachting is dat vissen een beschutte plek onder de wortels van de planten vinden.
De komende maanden gaan duikers regelmatig controleren of de visstand inderdaad toeneemt. Vogels hebben het eiland al gevonden, bleek gisteren. Een waterhoentje verkende het terrein en ook een ijsvogel scheerde langs.
Mangrovebos van wortels
Het drijvende park van ruim 300 vierkante meter bestaat uit enkele bakken met planten en bomen met daaromheen een drijvende constructie met onder meer lisdodde en kattestaart. De wortels van de planten op de drijvende constructie moeten voor de verbetering van de waterkwaliteit zorgen. Nu nog oogt het water troebel door de vele slibdeeltjes. De verwachting is dat een deel daarvan door de wortels, die een soort onderwater mangrovebos gaan vormen, wordt opgevangen.
Als de proef slaagt wordt de komende jaren een kilometer van dit soort drijvende tuinen aangelegd. Rijkswaterstaat moet van Brussel tussen de Van Brienenoordbrug en Hoek van Holland de waterkwaliteit verbeteren. Elders in het land lukt dat door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, maar in de versteende Rotterdamse havens gaat dat niet altijd. De drijvende tuinen kunnen een goed alternatief zijn. Vijf miljoen euro is hiervoor gereserveerd.
Bangladesh
Maar ook in het buitenland wordt de proef met interesse gevolgd. Want bedenker Tieme Haddeman heeft ook enkele prototypes ontwikkeld die afvalwater kunnen zuiveren. Zogenoemde helofytenfilters die op natuurlijke wijze, dankzij de planten, water zuiveren. Ideaal voor huizen in buitendijkse gebieden.
In Nederland was hiervoor niet veel belangstelling maar des te meer in het buitenland. In overstromingsgevoelige gebieden als Bangladesh, India en Indonesië zitten ze nu net om dit soort innovaties te springen. Door de hoge waterspiegel werken toiletten niet meer en doen mensen hun behoefte noodgedwongen in het oppervlaktewater. Dat leidt tot ziektes als cholera. In Bangladesh lopen al twee pilotprojecten, zegt Haddeman.
Bij succes kunnen de drijvende en filterende waterparken in veel ontwikkelingsgebieden worden toegepast. "Waar een innovatie in een Rotterdamse haven en een burgemeester die schreeuwt om vergroening niet allemaal toe kan leiden", aldus Haddeman.