Pelgrims bidden buiten de Namira-moskee op de Vlakte van Arafat tijdens de jaarlijkse Hadj

Vijf vragen over de hadj

Honderden moslims zijn vandaag in Saudi-Arabië omgekomen tijdens de hadj, velen raakten gewond. Elk jaar komen miljoenen mensen naar deze heilige plek.

Wat is de hadj?

De hadj is één van de vijf zuilen (ook wel verplichtingen) van de islam en houdt in dat je een pelgrimstocht naar Mekka maakt. Ben je een gezonde en volwassen moslim die genoeg geld heeft om de tocht te maken? Dan is het verplicht om minimaal één keer in je leven op hadj te gaan.

Hulpdiensten vervoeren een gewonde in Mina

Wat doen moslims bij de hadj?

De hadj duurt in totaal vijf dagen. Tijdens die dagen doorlopen pelgrims onderweg naar Mekka een serie aan rituelen. Zo ondergaan ze een spirituele wassing in Oemra en voeren ze in Mina het ritueel uit die de steniging van de duivel representeert. Bedevaartgangers moeten daar steentjes naar drie zuilen gooien, die de Djamarat heten.

Ook is het bekende offerfeest onderdeel van de hadj. De tocht eindigt in Mekka waar moslims tegelijkertijd zeven rondjes om de Kaäba lopen. De moskee waar de kubus staat, kan anderhalf miljoen mensen tegelijkertijd aan.

In de Kaäba ligt een heilige steen die Mohammed daar volgens de koran heeft neergelegd. In zijn laatste toespraak zei Mohammed dat moslims zeven keer rond de kubus moeten lopen.

De Kaäba in 2014

Wat is er vandaag precies gebeurd?

Jaarlijks doen er miljoenen mensen mee met de hadj. Iedereen vormt op hetzelfde tijdstip, dezelfde rituelen uit. Daarom ontstaan er altijd op vaste plekken knelpunten.

Het ging vandaag mis bij het ritueel van de steniging van de duivel in Mina. Daar staan meer dan 160.000 tenten, waarin pelgrims verblijven. In een straat die tussen twee tentenkampen ligt, ontstond vandaag gedrang. Daarbij zijn dus veel mensen omgekomen.

Miljoenen mensen doen mee aan de hadj

Doet Saudi-Arabië iets om ongelukken te voorkomen?

Zeker. Zo heeft de Saoedische regering een maximum aantal bedevaartgangers per land ingesteld. In Mina is de plek van het stenigingsritueel in 2006 op de schop genomen. Zo zijn er bijvoorbeeld loopviaducten gemaakt om de grote mensenstromen uit elkaar te houden.

Ook houden tienduizenden bewakers een oogje in het zeil. Dat doen ze op de grond, via camera's en vanuit helikopters. Door de veiligheidsmaatregelen waren er de afgelopen negen jaar geen grote incidenten meer.

Gaat het vaker mis?

Helaas wel. De ergste ramp tijdens de hadj vond plaats in 1990. Toen overleden er 1426 bedevaartgangers. Hieronder zie je een overzicht van alle dodelijke ongevallen rondom de hadj:

Dodelijke ongevallen rond de hadj in Mekka

JaarAantal doden
19901426
1994270
1997343
1998118
200135
200314
2004251
2006362

Deel artikel: