NOS Nieuws

Patiëntenstop in de thuiszorg

Twee thuiszorgaanbieders hebben een patiëntenstop ingesteld, omdat ze de zorg voor ouderen niet meer aankunnen. Het zijn de Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) in Gelderland en de Vierstroom Zorg Thuis in Zuid-Holland. Ze komen geld te kort.

Het kabinet wil dat ouderen langer thuis wonen, maar zorgaanbieders zeggen al langere tijd dat ze te weinig geld krijgen om ouderen bij te staan die voorheen naar een verzorgingstehuis gingen of in het ziekenhuis bleven.

Branchevereniging Actiz vreest dat meer thuiszorgaanbieders de deuren sluiten voor nieuwe patiënten als er niets gebeurt. Actiz berekende onlangs dat het tekort voor dit jaar ruim 240 miljoen euro bedraagt.

Onder water

Verzekeraars hebben gezegd dat zij die extra zorg bijbetalen, maar komen niet over de brug, aldus plaatsvervangend directeur Bluiminck van Actiz op NPO Radio 1. "En ze laten ook niet weten hoeveel geld ze wel willen geven en aan wie. We hebben die duidelijkheid nu echt nodig, omdat we financieel onder water staan."

Vierstroom Zorg Thuis heeft dit jaar 8 procent meer zorg geleverd, ondanks opgelegde bezuinigingen van 17 procent minder uren per patiënt.

Voorzitter Van den Oever van Fundis, waar Vierstroom onder valt, is boos op verzekeraar CZ omdat die de extra kosten niet voor zijn rekening wil nemen. "Het hele jaar is tegen ons gezegd dat we er wel uit zouden komen", zei hij tegen Trouw. "Wij zijn daarom doorgegaan met zorg leveren. Pas onlangs hoorden we dat we een groot deel zelf moeten betalen."

CZ spreekt dit tegen. Volgens de verzekeraar waren de partijen nog in onderhandeling over de vergoeding.

Wettelijke plicht

Staatssecretaris Van Rijn benadrukt in een reactie dat mensen recht hebben op thuiszorg. Aanbieders en verzekeraars moeten met elkaar overleggen, zodat niemand verstoken blijft van zorg. "Dat is geen verzoek, dat is hun wettelijke plicht, waar ik hen aan zal houden."

Van Rijn vindt dat dit soort onderhandelingen tussen aanbieders en verzekeraars "nooit mag worden gevoerd over de rug van mensen die zorg nodig hebben".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl