Kankermedicijn werkt beter met een colaatje
Als patiënten het medicijn erlotinib tegen longkanker met cola slikken, wordt het beter opgenomen in het bloed dan wanneer ze het met water innemen. Als het middel beter wordt opgenomen in het bloed kan dat de behandeling van kanker ten goede komen.
Erlotinib wordt vaak voorgeschreven aan longkankerpatiënten. Het is een pil die in de maag uiteen moet vallen en oplossen, voordat de werkzame stof in het bloed kan worden opgenomen. Dat proces verloopt het best bij een hoge zuurgraad.
Maagbeschermers
Veel longkankerpatiënten slikken maagbeschermers tegen de nadelige bijwerkingen van allerlei medicijnen die ze gebruiken naast erlotinib. Die maagbeschermers zijn voor deze patiënten onmisbaar om ernstige schade aan hun maag te voorkomen. Maar die maagbeschermers verminderen de zuurgraad van de maag en bemoeilijken zo de opname van erlotinib.
Als erlotinib minder goed wordt opgenomen in het bloed kan dat de optimale behandeling van longkanker belemmeren.
Internist-oncoloog Ron Matthijsen en ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen van het Erasmus MC zijn op zoek gegaan naar een pragmatische oplossing voor dit probleem. Hoe zorg je ervoor dat er tijdelijk een zuur milieu ontstaat in de maag zodat erlotinib goed wordt opgenomen, zonder dat de patiënten last van hun maag krijgen door de bijwerkingen van de andere medicijnen die ze slikken?
Cola blijkt daar een probaat middel voor. Door een glas van de frisdrank te drinken, wordt het tijdelijk een stuk zuurder in de maag. Dat leidt tot een veel betere opname in het bloed van erlotinib.
Betere opname
De onderzoekers hebben hun experiment bij 28 patiënten uitgevoerd. Bij de veertien patiënten die maagbeschermers slikken werd gemiddeld veertig procent meer erlotinib in het bloed opgenomen. Bij sommige patiënten liep dat op tot honderd procent meer.
Ook patiënten die geen maagbeschermers slikken, namen bij inname van erlotinib met cola het middel iets beter op in hun bloed. Maar in deze patiëntengroep ging het om kleine verschillen.
De onderzoekers verwachten dat hun bevindingen ook gelden voor vergelijkbare kankermedicijnen. Of andere zure drankjes hetzelfde effect hebben als cola is niet onderzocht.
Congres
De onderzoekers presenteren hun bevindingen komend weekeinde in Wenen op een groot Europees congres over kanker. Daarna hopen ze hun onderzoeksresultaten te publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. De wetenschappers adviseren patiënten met hun arts te overleggen voor ze erlotinib met cola gaan slikken.