Opbouw van de opvang voor vluchtelingen in Kamp Heumensoord bij Nijmegen
NOS Nieuws

Weinig gezondheidsrisico's rond vluchtelingenopvang

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Minister Schippers verandert het beleid om asielzoekers meteen na binnenkomst in Nederland te screenen op tuberculose. Door het grote aantal vluchtelingen is het niet meer mogelijk om die screening in de eerste dagen na aankomst bij iedereen te doen.

Asielzoekers uit landen waar tuberculose veel voorkomt, zoals Eritrea, worden wel nog meteen gescreend.

Opgeschort

Voor Syriërs wordt de screening op tuberculose nu opgeschort. Er is in Syrië ongeveer drie keer zo veel tuberculose als in Nederland, maar dat betekent nog altijd dat het niet vaak voorkomt. In Nederland hebben zes tot zeven mensen op de 100.000 tuberculose. Ongeveer driekwart van hen zijn asielzoekers, vluchtelingen en migranten.

In Syrië hadden voor het uitbreken van de oorlog rond de twintig mensen per 100.000 tuberculose. In Eritrea ongeveer negentig per 100.000.

"De afgelopen jaren zijn er 11.000 thoraxfoto's van Syrische asielzoekers gemaakt", vertelt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM. "Een van die foto's was afwijkend."

Vluchtelingen uit Syrië worden niet meer gescreend op tuberculose

Vaccinaties

Jonge asielzoekers tot 19 jaar kunnen zo nodig alle vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma krijgen. Voor de grote groep Syriërs zal dat in veel gevallen helemaal niet nodig zijn. Tot de oorlog bestond er in Syrië een uitvoerig vaccinatieprogramma dat zich niet onderscheidde van dat in Nederland.

Van kinderen jonger dan 5 jaar is het door de oorlogssituatie niet zeker dat ze gevaccineerd zijn. Veel van hen zijn daarom in de vluchtelingenkampen door de WHO gevaccineerd tegen polio en mazelen. Ongeveer anderhalf jaar geleden dook er polio op in Syrië. "De WHO is in de kampen in Jordanië en Libanon intussen gestopt met de vaccinaties, omdat er geen nieuwe ziektegevallen meer aangetroffen worden", vertelt Van Dissel.

Rioolonderzoek

Polio is voor Nederland een risico, omdat in de 'bible belt' grote concentraties wonen van mensen die om religieuze redenen niet gevaccineerd zijn. Van Dissel: "Daarom voert het RIVM permanent onderzoek uit in de riolen in de omgeving van het opvangcentrum in Ter Apel en in de 'bible belt', om te zien of daarin sporen van polio worden gevonden. Tot op heden is dat niet gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl