'Groen-wit zit in het bloed van Celtic-supporters'
Ajax neemt het vanavond in de Europa League op tegen een club met een rijke historie: Celtic. Dat de Schotse club anders is dan andere voetbalclubs heeft het te danken aan de enorme passie bij de supporters. Oud-spits Jan Vennegoor of Hesselink en NOS-commentator Jeroen Grueter leggen uit waarom de Celtic-fans zo bijzonder zijn.
"Schotse mensen zijn gepassioneerd. De club is hun eerste liefde, naast hun vrouw. Voor die mensen is het meer dan een club. Groen-wit zit in het bloed van de supporters", zegt Vennegoor of Hesselink, tegenwoordig spelend in het vijfde elftal van Quick'20 uit Oldenzaal.
"Ik heb veel meegemaakt in mijn carrière, ik heb mooie wedstrijden gespeeld", vervolgt de oud-spits van onder meer PSV en FC Twente. "Maar de supporters van Celtic zijn geweldig en met name de Old Firm, de duels met Glasgow Rangers, waren fantastisch. De wedstrijden waren soms niet om aan te zien, maar de sfeer was er altijd. Het is iets wat je moet ervaren. Het is onbeschrijflijk."
Celtic-virus
NOS-commentator Jeroen Grueter ziet als tiener in Voetbal International een foto van Celtic Park. Vanaf dat moment stroomt het groen-witte bloed door zijn aderen. "Ineens werd ik bevangen door het Celtic-virus."
Als begin twintiger bezoekt Grueter zijn eerste Europese duel van de Schotten. Ze spelen op dat moment namelijk in de buurt. In Antwerpen neemt Celtic het op tegen Germinal Ekeren. Grueter start z'n auto en besluit er heen te rijden.
Familie
"Ik liep daar rond op zoek naar een kaartje. Celtic-fans spraken mij aan en vroegen wat ik er deed. Toen ik vertelde dat ik uit Nederland kwam en een supporter ben, vonden ze dat prachtig. Ik hoorde nu bij de familie, zeiden ze", aldus Grueter.
Vennegoor of Hesselink hamert op het feit dat Celtic-fans ontzettend trouw zijn. "Ze reizen vaak met duizenden tegelijk naar de uitwedstrijden. Ze komen overal. Ik ben supporters in Vancouver en New York tegengekomen. Ze herinneren je dan aan die ene goal op dat ene moment. Ze vergeten nooit wat. Ze zijn heel dankbaar."
Fair Play fans
De mooiste herinnering beleeft voetbalcommentator Grueter tijdens de finale van de UEFA-cup in 2003 tegen Porto. "Celtic had zo'n 20.000 tickets, maar er waren wel 100.000 supporters in Sevilla. Alle fans wilden er per se bij zijn."
De finale werd verloren, maar na afloop was er amper teleurstelling. "In plaats daarvan was het één groot groen-wit feest. Na afloop kregen de supporters van de UEFA de Fair Play Award. Dat spreekt mij enorm aan. Fan zijn van Celtic is een levenswijze."