'Aanpak werkloosheid kabinet druppel op een gloeiende plaat'
De structurele werkloosheid in Nederland wordt onvoldoende bestreden door de nieuwe maatregelen van het kabinet. Die kritiek blijft de dag na Prinsjesdag overheersen bij verschillende deskundigen, vakbonden en de Raad van State.
Met de maatregelen van het kabinet moeten er op lange termijn 35.000 banen bij komen. Dat betekent een bescheiden daling van de werkloosheid van 6,9 naar 6,7 procent volgend jaar. "Een druppel op een gloeiende plaat", stelt arbeidsmarktdeskundige Ton Wilthagen.
Het kabinet komt volgens Wilthagen vooral met kortetermijnoplossingen. "Beter hadden ze kunnen investeren in omscholing", zegt hij. "Daardoor kunnen mensen ander werk gaan doen. Werk waar meer vraag naar is en meer vraag naar komt."
Schoonmakers
Een van de maatregelen van het kabinet om de langdurige werkloosheid terug te dringen is het 'lage-inkomensvoordeel' voor werkgevers, waardoor werknemers met het minimumloon goedkoper worden. Werkgevers kunnen jaarlijks tot 2000 euro besparen als ze mensen in dienst nemen die 120 procent van het minimumloon verdienen.
Het gaat vooral om laaggeschoold werk, zoals in een deel van de schoonmaaksector. Kosten van de maatregel: een half miljard euro. Volgens het CPB levert deze besparing minder dan 7000 banen op.
De schoonmaakbranche zelf is blij met de maatregelen, omdat het een branche is die zich goed leent voor langdurig werklozen. "Schoonmaak leent zich goed voor mensen met afstand tot werk of mensen die moeten integreren", zegt Jacco Vonhof van schoonmaakbedrijf Novon. "En wij hebben daar de werkgelegenheid voor."