Premier Rutte en minister Dijsselbloem luisteren naar de Algemene Politieke Beschouwingen

Clichés, herhalingen en onzin: welke politicus wint de Zwetsprijs?

Politici worden tijdens de Algemene Beschouwingen hard afgerekend op 'gezwets'. Is het niet meteen duidelijk wat een politicus zegt? Draait hij om de kern heen? Vervalt hij in jargon? Dan krijgt hij een streepje.

Acht jongeren van de NJR-Jargonbrigade turven vandaag welke politicus het meest én het minst onduidelijk praat. Ministers en fractievoorzitters maken kans om morgenmiddag de Klare Taalprijs of de gevreesde Zwetsprijs te winnen. Die wordt elk jaar uitgereikt.

De clichés die voorbijkomen tijdens de Algemene Beschouwingen

Tim van den Essen zit vandaag op de tribune om te turven. Hij is nog jong, 16 jaar, maar wel geïnteresseerd in politiek. "Ik wil later ook zelf de politiek in. Daarom vind ik het belangrijk dat politici duidelijk praten. Anders snappen jongeren er niks van."

Collega-brigadier Amina Bachounda: "Er worden vaak moeilijke woorden gebruikt, dat is niet eerlijk. Ik ga dan ook vooral letten op het woordgebruik en of de boodschap goed blijft hangen."

Woorden als bureaucratie en hervormingen zeggen jongeren niks. Ze moeten simpele taal gebruiken, het hoeft allemaal niet zo moeilijk.

Tim van den Essen

Er zijn een paar eisen waar de winnaar van de Klare Taalprijs aan moet voldoen. Allereerst is het belangrijk dat je geboeid bent door wat hij zegt; je aandacht mag niet verslappen terwijl hij praat. Ook moet hij niet te veel in herhaling vallen. "Daar zijn politici altijd heel goed in", zegt Tim. Clichés zijn ook prima, maar niet te vaak. "Metaforen zijn altijd wel leuk om je aandacht vast te houden."

Vandaag doet Alexander Pechtold het heel goed. Wie het slecht doet, wist Tim zo niet. Hij was zijn naam even vergeten, maar kwam later met Sybrand van Haersma-Buma. Die draaide te veel om de vragen heen.

De NJT is een jongerenorganisatie. In 2003 riepen ze de Jargonbrigade in het leven, omdat door moeilijk taalgebruik de politiek voor jongeren vaak niet te volgen is. De brigade moet politici stimuleren om ook jongeren te bereiken. De brigadiers hopen dat hun aanwezigheid helpt tegen het 'Haagse Zwetsvirus'.

Alexander Pechtold mocht de prijs vorig jaar in ontvangst nemen:

Zwetsprijs

2014Halbe Zijlstra
2013Halbe Zijlstra
2012Bram van Ojik
2011Sybrand van Haersma-Buma
2010Stef Blok

Klare Taalprijs

2014Alexander Pechtold
2013Diederik Samsom
2012Alexander Pechtold
2011Alexander Pechtold
2010Emile Roemer
2009Mark Rutte

Deel artikel: