Een spin in huis

Tips van de pro: zo hou je spinnen buiten

De nachten worden langer en de verwarming gaat aan - heerlijk voor ons, heerlijk voor spinnen. In augustus en september wemelt het van de spinnen, die de donkerste plekjes van ons huis opzoeken om lekker te komen overwinteren. Of om eitjes te leggen, want dat doen ze snel nog voor de winter.

Dus: hoe hou je die krengen buiten? We vroegen het spinnendeskundige Peter Koomen.

Een spin hangt nooit ergens voor niks.

Peter Koomen

De simpelste oplossing: hou ramen en deuren gesloten. "In het najaar staan er nog best wat ramen open en de verwarming staat al wel aan, dus daar komen spinnen graag op af", zegt Koomen. Zorg ook dat je alle kieren in kozijnen goed dicht als je echt niet wil dat ze naar binnen komen.

Als je ramen geopend hebt, zorg dan dat het licht uit staat. "Spinnen maken webben in de kozijnen en als ze daar veel insecten kunnen vangen, blijven ze daar zitten - en komen ze makkelijk binnen. Een spin hangt nooit ergens voor niks."

Hou je huis schoon. Spinnen houden van donkere en vergeten plekjes. En van insecten. "De spinnen die nu in huis zitten, zitten er ook om insecten te vangen. En dat doen ze met een web." Zorg dus dat er geen etensresten liggen, want daar houden insecten van en daar komen weer spinnen op af.

Neem een kat. "Dat kan best helpen ja. Al lopen spinnen bij mij vaak ook over het plafond, dus daar kan een kat niet echt bij."

Verder zijn er op internet al dan niet eeuwenoude tips te vinden over dingen die je in huis kan leggen waar spinnen een hekel aan zouden hebben, zoals: kastanjes, walnoten, eucalyptus, pepermuntolie, azijn en citrusvruchten. Of die echt werken? "Je kan het altijd proberen, maar bij mij is er niets over bekend", zegt Koomen. "Spinnen hebben een hele beperkte geurwaarneming. En hier is nooit op getest." Voor het geval: receptje voor pepermuntolie.

Spinnenzoekkaart Vroege Vogels

Hier zie je de spinnenzoekkaart in z'n geheel.

Als je echt wil weten of geuren werken, moet je het professioneel aanpakken met een geurtunnel, zegt Koomen. En dan meerdere keren testen zodat je er statistisch iets van kan zeggen.

"Dat is gewoon nog nooit getest, omdat het medisch niet heel relevant is. Er zijn wel proefjes gedaan met het reukorgaan dat in de voorpoten zit. Daar bleken ze heel weinig op te reageren. Het enige waar ze echt op reageerden waren vrouwtjes."

Je bent nooit meer dan een meter van een spin verwijderd.

Peter Koomen

Eigenlijk is het een illusie om je huis spinvrij te krijgen. "Ze zeggen wel eens: 'Je bent nooit meer dan een meter van een spin verwijderd'. Ze zitten overal", aldus de spinnenkenner.

En is dat dan ook nog ergens goed voor? "Ze vangen muggen, dus als je daar veel last van hebt is dat wel nuttig ja", zegt Koomen.

Kruisspin

Er zijn heel veel verschillende soorten spinnen die je in en om het huis kan tegenkomen. Uit de spinnentelling van Vroege Vogels afgelopen weekend bleek dat vooral de kruisspin veel gespot wordt. "Dat is trouwens dezelfde als die je in het voorjaar zag, alleen is 'ie nu groter. Hij heeft zich volgegeten om eitjes te kunnen leggen."

Kruisspin

Welke spin wil je vooral niet tegenkomen? In Nederland valt het gelukkig wel mee. "Geen enkele spin hier is levensbedreigend gevaarlijk", zegt Koomen. "Ze zijn te klein om door je huid te kunnen bijten, dan moeten ze groter dan 1 cm zijn."

Beet

Dat zou een kruisspin eventueel kunnen zijn, maar een beet van een kruisspin heeft hetzelfde effect als dat van een wesp of bij. "Maar dan moet je er echt bovenop gaan zitten, die komt niet zelf op je af. Het doet een beetje pijn. Als ze gif ingespoten hebben, krijg je een bultje of een zwelling, en in een enkel geval kan je beetje koorts krijgen."

Euh.. misschien toch maar buiten houden. En tot wanneer duurt deze overlast dan? "Als het gaat vriezen zijn ze weggedoken of dood."

Deel artikel: