Kritiek hulpverleners aan Grieks-Macedonische grens
De Griekse grensovergang Idomeni is veranderd in een modderpoel, het regent er al dagen. Hulporganisatie Cordaid zegt geschrokken te zijn van de chaos: duizenden vluchtelingen die geen droge kleren meer hebben en die urenlang worden tegengehouden door de Macedonische autoriteiten.
De overgang was gisteren gesloten en toen hij vandaag weer openging werd de grens bestormd. Volgens de Griekse politie gingen er vandaag 7000 mensen de grens over, de grootste golf in één dag. NOS-correspondent Marcel van der Steen was aan de grens en sprak met directeur Simone Fillipini van Cordaid.
Modderpoel
Volgens Van der Steen zijn de mensen door de grensbewaking heen gebroken. Het kamp dat achterblijft is een puinhoop, schrijft hij op Twitter bij foto's van de modderpoel.
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, zegt dat er nu 6.000 mensen per dag aankomen. Tienduizenden zijn onderweg vanaf de Griekse eilanden. Ook voor de nieuwkomers zijn er nog steeds geen tenten. Het is niet duidelijk waarom de UNHCR niet meer kan doen, zegt Van der Steen.
Macedonië
Aan de Macedonische kant is de toestand een stuk verbeterd. Van der Steen: "Macedonië gaat nu pragmatischer te werk. Het kiest ervoor om mensen geleidelijk binnen te laten, dan worden ze opgevangen in een kamp. Het land wil de vluchtelingen die daar aankomen zo snel mogelijk met bussen naar Servië brengen, ze willen immers toch niet in Macedonië blijven."
Er zijn tenten met het logo van de UNHCR en van het kinderfonds UNICEF. Het is nadrukkelijk een doorgangskamp, waarvan het niet de bedoeling is dat vluchtelingen er lang blijven. Ze moeten te voet naar de bussen die klaar staan, nog eens anderhalve kilometer lopen door de stromende regen.
De Macedonische politie bewaakt de grens nu extra en laat de vluchtelingen alleen nog gecontroleerd binnen. Minister Poposki van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat de regering overweegt om een hek te bouwen zoals Hongarije, om te kunnen voldoen aan de Europese eisen om de stroom migranten te controleren.
Het land krijgt geld uit Brussel om te helpen bij de opvang en vooral het vervoer naar de volgende grens. Want daar willen bijna alle vluchtelingen heen: via Servië en Hongarije naar Duitsland.