Rutte: Europa onze regels opleggen
Door redacteur Joris van Poppel
Premier Rutte wil dat andere Europese landen net zo'n streng begrotingsbeleid gaan voeren als Nederland. Op die manier moeten problemen zoals in Griekenland en Ierland worden voorkomen.
"Ze moeten een centraal planbureau opzetten, een meerjarige begroting opstellen, net zoals wij doen", zei Rutte bij aanvang van de Europese top in Brussel. "We gaan de Nederlandse regels opleggen aan andere landen."
De leiders van de EU-landen praten vanavond en morgen over de toekomst van de euro. Het noodfonds van 750 miljard euro wordt verstevigd en er moeten afspraken worden gemaakt over strengere begrotingsregels – het zogenaamde stabiliteitspact dat moet worden aangescherpt.
De grote lijnen zijn al duidelijk: landen die hun begrotingstekort straks te ver laten oplopen, kunnen al in een vroeg stadium EU-subsidies verliezen en boetes krijgen. Ook krijgt de Europese Unie veel meer invloed bij het tot stand komen van de nationale begrotingen. Dat moet het vertrouwen in de euro versterken en een toekomstig bankroet van eurolanden vermijden.
Volgens Rutte hoeft Nederland niet te vrezen dat Brussel meer macht krijgt. "Nederland is juist een voorbeeldland. We gaan ervoor zorgen dat iedereen zich straks aan de afspraken houdt. Wij leggen andere landen juist ons begrotingsbeleid op. Dat is voor Nederland van groot belang."
'Geen Europese obligaties'
Nederland is tegen het uitgeven van Europese staatsobligaties. Landen als Italië en België willen daarmee goedkoop geld gaan lenen. Ze betalen nu als ze zelf geld lenen een hoge rente op de financiële markten.
Rutte vindt in Europees verband geld lenen "een ongelukkig idee". "Het zou betekenen dat wij veel meer moeten gaan betalen voor onze staatsleningen. En het neemt voor andere landen de prikkel weg om de financiën onder controle te krijgen." Ook Duitsland is fel tegen de zogenaamde 'eurobonds'.
Nieuw noodfonds
De regeringsleiders praten ook over een nieuw noodfonds voor eurolanden in nood. Het huidige fonds van 750 miljard euro loopt af in 2013. Duitsland wil dat in de nieuwe constructie ook beleggers gaan meebetalen aan het redden van eurolanden. Cruciaal is ook wie bepaalt wanneer landen aanspraak kunnen maken op het noodfonds. Duitsland en Nederland willen dat landen die in de problemen zitten niet zelf meebeslissen.
Hoe het noodfonds er precies uit komt te zien, moet de komende maanden duidelijk worden. Wel duidelijk is dat er voor het permanente fonds een wijziging van het Verdrag van Lissabon nodig is. De EU-leiders willen de wijzigingen zo klein mogelijk houden, om te voorkomen dat er voor de aanpassingen opnieuw referenda moeten worden gehouden.