Oppositie hoont kabinetsplan vluchtelingen weg
"Dit Haagse plan gaat niet werken", "Dit is geen oplossing", "Volstrekt onvoldoende" en "Het is een enorme flutbrief".
De oppositie in de Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de inzet van het kabinet voor het vluchtelingenprobleem. De regering wil dat Europa onder meer de registratie van vluchtelingen in veilige landen bij oorlogsgebieden regelt.
D66 voorziet daarbij twee problemen. Pechtold: "Mensen zullen blijven komen, je kan ze niet terugduwen, want je weet niet waar ze vandaan komen. En het uitnodigen in kampen vind ik prima, maar als je als kabinet daarnaast zegt dat je er een quotum op gaat zetten, betekent het een enorme run op zo'n plek. Waar ga je dan het onderscheid maken?"
Volgens D66 had het kabinet de Europese verdeelsleutel van 7200 vluchtelingen "op een fatsoenlijke wijze" moeten accepteren. Pechtold benadrukt dat het vluchtelingenprobleem nooit helemaal opgelost kan worden.
Ook het CDA gelooft niet dat het kabinet het vluchtelingenprobleem met deze maatregelen kan oplossen. "Deze brief is volstrekt onvoldoende als het gaat om het oplossen van dit grote vraagstuk", zegt fractievoorzitter Buma.
De partij zegt dat de bron van de vluchtelingenstroom niet wordt aangepakt. "De landen in de regio gaan natuurlijk niet meewerken", zegt Buma. "Denk aan de Golfstaten, die doen op dit moment niets. Denk aan Turkije en Libanon, die hebben al een enorm probleem."
De PVV heeft geen goed woord over voor het Nederlandse voorstel. Wilders noemt het waardeloze plannen en spreekt van een flutbrief. "Er verandert niets in de werkelijkheid. Zolang de grenzen openblijven en er geen grenscontroles plaatsvinden, zullen de mensen blijven komen."
Wilders zegt dat hij voor opvang in de regio is, maar dat dit alleen werkt als de Nederlandse grenzen dichtgaan. "Je ziet nu al dat mensen vanuit het veilige Turkije doorreizen naar Hongarije, Duitsland en Nederland."
GroenLinks ziet juist het tegenovergestelde in de kabinetsbrief. Volgens partijleider Klaver plaatst het kabinet, door de registratie van de opvang in het buitenland te regelen, juist wél een hek om Europa. "Dat breekt met het principe dat mensen hun heil willen zoeken binnen onze grenzen, het betekent dat we hun geen veiligheid en opvang bieden."
Het kabinet wil de rol van de mensensmokkelaars marginaliseren, maar Klaver denkt juist het dat het averechts werkt. "Als je het hek om Europa alleen maar hoger maakt, zal de prijs van mensensmokkelaars omhooggaan."
Coalitiepartijen VVD en PvdA bestrijden de kritiek van de oppositie. VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt dat met het verplaatsen van de asielaanvraag naar het buitenland juist wel voorkomen wordt dat vluchtelingen naar Nederland komen.
Ook PvdA-leider Samsom benadrukt dat Europa ervoor moet gaan zorgen dat de opvang in die landen verbeterd wordt. "We moeten niet vergeten dat de grote aantallen vluchtelingen niet in Europa zitten, maar in Turkije, Libanon en Jordanië. Die zitten daar zonder perspectief, en inmiddels ook zonder eten en drinken. Daar moet op korte termijn wat aan gedaan worden."