'Totaal niks in plaats van totaalvoetbal'
De internationale media oordelen hard over het slechte optreden van het Nederlands elftal tegen Turkije. Vooral in Spanje en Duitsland zijn de commentaren fel. "Dat kleine land dat het voetbal veel gegeven heeft, hangt nu boven de afgrond", schrijft de Spaanse krant El País.
Spanje denkt terug aan 5-1
Volgens correspondent Edwin Winkels is er in Spanje verbazing dat de nummer drie van het vorige WK zo slecht presteert. "In Spanje zijn ze die 5-1 nederlaag op het WK natuurlijk nog niet vergeten. En ook de WK-finale van 2010 speelt nog mee."
"Het Nederlands elftal wordt zeker wel gevolgd", zegt Winkels. "Deze wedstrijd was voor de Catalaanse media interessant omdat Arda Turan voor Barcelona speelt."
El País omschreef het Nederlandse voetbal "als een verwelkte bloem die niemand meer verleidt".
Duitsland lacht om kleine broer
In Duitsland wordt de hit uit 2002 'Ohne Holland fahren wir zur WM' uit de kast getrokken. De Duitse feestzanger Helmut aus Mallorca bracht het lied uit toen Oranje ontbrak bij het WK in Japan en Zuid-Korea.
Ook de kranten halen uit. Die Welt schrijft over een "blamage van historische proporties". De Frankfurter Allgemeine Zeitung kopt "Holland in nood". Bild verwijst subtiel naar de naam van de bondscoach. De krant heeft het over elf blindgangers die op het veld stonden.
"Toch zijn ze niet zo hard als wij in Nederland zouden zijn als Duitsland zich niet zou plaatsen", zegt correspondent Liedeke Morssinkhof. "Voor Duitsland is Nederland de kleine broer. Het is in België ook bijzonderder als zij van Nederland winnen, dan andersom."
Vroeger hingen we aan jullie lippen om te horen hoe er gevoetbald moest worden, maar dat is nu wel wat anders.
Weinig aandacht in België
In België houden ze zich niet bezig met de teloorgang van het Nederlands elftal, vertelt correspondent Armand Schreurs in NOS Langs de Lijn: "We hebben veertig jaar het complex gehad dat Nederland op alle vlakken betere spelers en een beter nationaal team bezit . Nu zijn wij aan de beurt en je mag ons dat toch niet kwalijk nemen."
"We kijken af en toe naar hoe het in Nederland staat, maar we hebben geen leedvermaak", vervolgt Schreurs. "Je leest er ook amper iets over in de kranten en in de voorbeschouwingen komt het af en toe ter sprake. Vroeger hingen we aan jullie lippen om te horen hoe er gevoetbald moest worden, maar dat is nu wel wat anders."
Engeland kijkt naar Wales
Ook in Engeland is er nauwelijks aandacht voor de slechte kwalificatiereeks van Nederland. "In de kranten is het één kolom, meer ruimte is er niet voor", vertelt correspondent Tim de Wit. "Dat zijn dan ook vooral wedstrijdverslagen. Analyses zijn er eigenlijk niet."
"De meeste aandacht gaat naar het goede presteren van Noord-Ierland en Wales. Dat is wel een groot verhaal. Zij plaatsten zich beide nog nooit eerder voor een EK. Het zou helemaal mooi zijn als ook Schotland zich kwalificeert, maar zij staan nu vierde in de poule, achter Ierland."