Het hoge woord is eruit: de KNVB gaat volgend bekerseizoen als eerste voetbalbond experimenteren met een videoscheidsrechter. In september zochten we uit wat de voetballerij kan leren van die andere grote teamsport waar al sinds jaar en dag gebruik wordt gemaakt van een videoscheidsrechter: het hockey.
Spelers, trainers en scheidsrechters in het voetbal schreeuwen om meer technische hulpmiddelen voor de arbitrage, maar verder dan het mondjesmaat invoeren van doellijntechnologie is de sport tot op heden nog niet gekomen. In september, bij de wereldwijde voetbalbeurs Soccerex Global Convention werd de arbitrage al uitvoerig besproken.
We kennen allemaal de handsbal van Thierry Henry tegen Ierland, waardoor de Fransen wel naar het WK gingen en de Ieren niet.
Hockey heeft al bijna tien jaar ervaring met een videoscheidsrechter. Daarom de vraag: wat kan het voetbal leren van het hockey? Dat vroegen we aan Coen van Bunge, hockeyscheidsrechter in de Nederlandse hoofdklasse en videoscheidsrechter bij de World Hockey League.
"Het probleem bij voetbal is dat elke aanpassing direct overal moet worden ingevoerd", zegt Van Bunge. "Bij het hockey gebeurt het stapje voor stapje en passen we de regels continu aan. Aanpassingsvermogen, dat kan het voetbal leren van het hockey. Blijven schaven aan de regels."
Voetbal kijken doet Van Bunge af en toe pijn aan de ogen. "Ik vind het altijd zo zonde als de scheidsrechters slecht voor de dag komen."
Volgens Van Bunge maakt een videoscheidsrechter de sport niet alleen eerlijker, maar ook spannender. "Ze maken er steeds meer een soort entertainment van. Op de schermen is precies te zien wat de videoscheidsrechter ziet en je kan meeluisteren. Mensen thuis en op de tribune kunnen een eigen mening vormen. Dat is gaaf om mee te maken."
Als de Nederlandse hockeydames hun referral nog hadden, dan waren ze nu Europees kampioen geweest.
Over spanning gesproken. Heb je de EK-finale gezien van de Nederlandse hockeydames tegen Engeland? Oranje verloor na shoot-outs. Vlak voor het eindsignaal maakten de Engelsen de 2-2, maar het was de scheids ontgaan dat de Engelse aanvalster de bal eerst op de voet kreeg. Daarom had het doelpunt nooit goedgekeurd mogen worden.
"Nederland had de referral (zo heet het gebruiken van de videoscheids) al verspeeld", zegt Van Bunge. "Ik weet zeker dat ze 'm anders op dat moment hadden ingezet. Was dat het verschil tussen wel of geen kampioen? Ik ben bang van wel."
Toch is het videosysteem niet altijd waterdicht. Dat werd dit voorjaar pijnlijk duidelijk tijdens de finale van de Euro Hockey League.
Oranje Zwart uit Eindhoven won uiteindelijk van UHC Hamburg na een bijna eindeloze reeks shoot-outs. Tijdens die reeks stond bij de videoscheidsrechter het zweet op het voorhoofd. Het was een gênante vertoning:
Toch zijn de hockeyers erg te spreken over de extra scheidsrechter. De KNVB ziet het ook wel zitten. Al twee jaar experimenteert de voetbalbond met video-assistenten, want zo heten ze in het voetbal.
Heeft de voetbalbond ook aangeklopt bij de hockeybond? "Er zal heus wel eens overleg zijn geweest, maar bij de KNHB is niet aangeklopt voor zover ik weet", zei Van Bunge in september. "Er is op dit gebied geen intensieve samenwerking."
Ze investeren zoveel in een vierde, vijfde en zelfs zesde man langs de lijnen. Investeer nou toch in een videoscheidsrechter.
De KNVB kon nog niet experimenteren in de stadions, want dat mag niet van de FIFA. "Ze zitten nu buiten het stadion in een busje naar allerlei schermen te kijken", zei Van Bunge destijds, die te doen had met zijn collega's bij het voetbal.
Hij steunt de KNVB in zijn pogingen om de video-assistent ook in de stadions te krijgen. "Het voetbal investeert zo ontzettend veel in een vierde, vijfde en zelfs zesde man langs de lijnen. Ik zou zeggen: investeer in een videoscheidsrechter."