Na wanhoop nu lichtpuntjes voor vluchtelingen
Na een kille ontvangst in Hongarije kregen duizenden vluchtelingen vandaag in Oostenrijk en Duitsland een warm onthaal. Ondertussen wordt er in Europa druk gesproken over een nieuw asielbeleid en vraagt het COA hier in Nederland om hulp. Een overzicht van wat er vandaag gebeurde.
Nadat er de afgelopen dagen geen beweging in zat, gaven de Hongaarse autoriteiten gisteravond toch toe. De migranten die in en rondom het Keleti-station in Boedapest bivakkeerden, werden met tientallen bussen vervoerd naar de Hongaars-Oostenrijkse grens.
Na het passeren van de grens werden ze opgevangen door Oostenrijkse hulpverleners.
Open armen
Ondanks de Oostenrijkse gastvrijheid wilden de meeste vluchtelingen toch zo snel mogelijk door naar Duitsland. Daar kwamen in de loop van de dag steeds meer treinen aan.
De Duitse autoriteiten verwachten dat er aan het einde van de avond zo'n 7000 vluchtelingen in München zijn aangekomen. Ook daar worden ze met open armen ontvangen. Veel Duitsers waren naar het station gekomen en applaudisseerden toen de vluchtelingen naar buiten kwamen.
Belastingen
Bondskanselier Merkel zei vandaag in een verklaring dat Duitsland een sterk land is en er voor anderen moet zijn. Niet iedereen is dat met Merkel eens. Sommigen vinden dat de bondskanselier te ver doorschiet.
Die verwijten probeerde ze te pareren door te beloven dat de vluchtelingenstromen het begrotingsevenwicht niet in gevaar brengen en dat de belastingen niet zullen worden verhoogd om alle kosten te kunnen dekken.
De meeste migranten die momenteel in Europa aankomen, zijn afkomstig uit Syrië en zien Duitsland als hun einddoel. De Duitse regering verwacht dat er aan het einde van dit jaar 800.000 vluchtelingen zullen zijn bijgekomen in het land; vier keer zoveel als vorig jaar.
Het land trekt enkele miljarden euro's uit om de vluchtelingen die dit jaar en volgend jaar binnenkomen te kunnen helpen.
Geen Europese overeenstemming
Hoe goed Oostenrijk en Duitsland ook voor de stroom migranten willen zorgen, uiteindelijk is het een Europees probleem. Vandaag was er een informeel overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. De verwachting vooraf was dat dat niet heel veel zou opleveren, en dat was ook zo. "De duivel zit in de details", zei minister Koenders daarover.
De standpunten tussen de verschillende EU-landen liggen ver uiteen. Dat blijkt onder andere uit de manier waarop Hongarije omgaat met alle vluchtelingen. Het land wil eigenlijk zo min mogelijk voor ze doen, uit angst voor een enorme stroom van nieuwe migranten.
De Hongaarse regering maakte vandaag bekend dat ze rond 15 september de politie en het leger willen gaan inzetten rond de grens met Servië. Alleen het parlement moet nog toestemming geven.
Opvang in Hilversum
Ook in Nederland wordt de druk om meer vluchtelingen op te vangen steeds groter. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft inmiddels 30.000 migranten opgevangen, maar ook aangegeven dat er snel meer plekken nodig zijn.
Diverse gemeenten hebben al hun hulp aangeboden, waaronder Hilversum. Die gemeente wil begin volgend jaar tussen de 1500 en 1600 migranten gaan opvangen.