EK-kwalificatie 5 september 2015
NOS Voetbal

EK-kwalificatie: wie spelen er op zaterdag?

Met achttien punten uit zes wedstrijden hebben Engeland en Slowakije als enige landen nog geen punt verloren in de WK-kwalificatiecampagne. Beide landen kunnen zaterdag al kwalificatie veiligstellen, al is de opdracht voor Engeland een stuk eenvoudiger dan voor de Slowaken.

In groep G kan Oostenrijk zich verzekeren van een plek op het eindtoernooi. De Oostenrijkers hebben dan wel de helpende hand van Zweden nodig.

Groep E: Rooney jaagt op record

Van de drie landen die zich al direct kunnen kwalificeren, heeft Engeland de beste kans. Het mag ook als eerste aftrappen. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson moet winnen op bezoek bij San Marino en zelfs een gelijkspel of verlies kan nog voldoende zijn. De Engelsen wonnen alle vijf voorgaande confrontaties met de dwergstaat.

Wayne Rooney kan dubbel feest vieren in Serravalle. De aanvaller kan topscorer aller tijden worden van de Engelse ploeg. Hij staat met 48 goals nu op gelijke hoogte met Gary Lineker en heeft nog maar één doelpunt achterstand op recordhouder Sir Bobby Charlton.

EK-kwalificatie: Engeland-San Marino

Groep C: Slowakije hoopt op nieuwe stunt

De fiere koploper in groep C is niet Spanje, maar Slowakije, met de maximale score van achttien punten uit zes wedstrijden. Bij winst op Spanje en verlies van Oekraïne tegen Wit-Rusland kunnen de Slowaken al een ticket boeken voor Frankrijk.

Het enige puntenverlies van Spanje dateert van 9 oktober vorig jaar, tegen Slowakije. Toen wonnen de Slowaken voor het eerst in de historie van Spanje. Invaller Miroslav Stoch, voorheen speler van FC Twente, nu van Bursaspor, kopte drie minuten voor tijd het winnende doelpunt binnen.

Zondag staan de twee teams tegenover elkaar in Oviedo en de Slowaken, met Willem II-aanwinst Adam Nemec mogelijk in de basis, hopen op een herhaling van de stunt van vorig jaar in Zilina. Bij Spanje staat de 35-jarige Iker Casillas, die afgelopen zomer van Real Madrid overstapte naar FC Porto, waarschijnlijk weer in de basis. Vijftien jaar geleden maakte hij zijn debuut en tegen de Slowaken speelt hij zijn 163ste interland, zijn 100ste als aanvoerder.

Ook keeper David De Gea maakt deel uit van de selectie, maar bondscoach Vicente del Bosque maakt zich wel zorgen over de situatie van de sluitpost bij Manchester United. De Gea zag op de laatste dag van de transfermarkt een overgang naar Real Madrid mislukken. "Hij moet gaan spelen", aldus Del Bosque.

EK-kwalificatie: Slowakije-Spanje

Groep G: primeur lonkt voor Oostenrijk

Oostenrijk kan zich voor het eerst in de historie kwalificeren voor het EK. De Oostenrijkers waren eerder alleen als gastland van de partij in 2008. Kwalificatie is een feit als Oostenrijk wint van Moldavië en Rusland niet wint van Zweden. Een gelijkspel is voldoende als Rusland verliest.

De Russen zijn bezig aan een zeldzaam matige kwalificatieserie met slechts acht punten uit zes wedstrijden. Op 14 juni won Oostenrijk met 1-0 in Rusland. Een nieuwe coach moet de Russen naar betere resultaten leiden. Leonid Sloetski verving de Italiaan Fabio Capello.

EK-kwalificatie: Rusland-Oostenrijk

EK-kwalificatie bij de NOS (zaterdag 5 september)

22.35 uur NPO 1: Samenvattingen van alle EK-kwalificatiewedstrijden van zaterdag.

19.00 uur NPO Radio 1: Langs de Lijn met aandacht voor alle gespeelde EK-kwalificatiewedstrijden.

NOS.nl: Verslagen en samenvattingen van alle gespeelde wedstrijden zijn te zien op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl