Een tsunami aan vluchtelingen. Europa overspoeld. De Hongaarse premier die vreest dat Europeanen in de minderheid raken door de grote stroom vluchtelingen. Grote woorden, maar zijn die terecht? Wordt Europa echt overspoeld?
We duiken even wat cijfers in, hou je vast. Volgens Frontex, dat de Europese grenzen bewaakt, zijn in 2015 tot nu toe ongeveer 340.000 vluchtelingen de Europese grenzen overgegaan. In Europa wonen ruim 500 miljoen mensen.
Dus: de totale instroom van vluchtelingen dit jaar is 0,068 procent van de Europese bevolking. En die gaan hierheen:
Als je het zo bekijkt, lijkt het niet veel, 0,068 procent. Het doet je niet denken aan een tsunami. En het duurt nog wel even voor de Hongaarse premier door de vluchtelingen de Europeanen niet meer kan zien.
Maar dat wil niet zeggen dat er niet veel meer vluchtelingen komen. Want dat is zo. Frontex (cijfers t/m 2014) ziet al jaren steeds meer vluchtelingen aan de grenzen.
Er waren tijden dat er nog veel meer vluchtelingen Europa bereikten. Door de oorlog in Joegoslavië in 1992 (met toen nog 15 landen in de EU) vroegen 672.000 mensen asiel aan volgens Eurostat, in 2001 (27 landen in de EU) waren dat er 424.000.
Dus, tsunami?
Het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt, neemt dus wel degelijk toe. Daarnaast zijn er natuurlijk ook al vluchtelingen in Europese landen, dus deze vluchtelingen komen daar bovenop.
Zowel de hoeveelheid vluchtelingen als het menselijke drama erachter is niet te onderschatten. Er komen meer vluchtelingen en het is lastig om die op te vangen. Maar als je dat een tsunami wil noemen, dat is het in ieder geval lang niet de eerste.