Nog steeds te weinig vrouwen in top beursondernemingen
Geen enkele Nederlandse beursgenoteerde onderneming voldoet nog aan het wettelijk streefgetal van 30 procent vrouwen in de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Dat blijkt uit de Female Board Index 2015, een jaarlijks onderzoek naar de aanwezigheid van vrouwen in de top van de beursgenoteerde bedrijven in Nederland.
De ondernemingen moeten ernaar streven dat op 1 januari 2016 de leiding voor 30 procent uit vrouwen bestaat. Van alle commissarissen bij de 84 Nederlandse beursondernemingen is ruim 21 procent vrouw, een minimale stijging van een procentpunt ten opzichte van 2014. Ook het aantal vrouwen in de raden van bestuur nam met iets meer dan een procentpunt toe, van 6,7 tot 7,8 procent.
"Ik ben zeker teleurgesteld, 8 procent is echt heel weinig", zegt onderzoeker Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan de Tilburg University. "Ik doe dit nu al negen jaar en elk jaar moet ik zeggen dat we maar een procentje zijn opgeschoten."
Unilever koploper
Er kwamen drie vrouwelijke bestuurders bij (bij Heineken, Delta Lloyd en Holland Colours), maar er vertrok er ook een (bij TomTom). Van de 69 nieuwe commissarissen zijn er negentien vrouw (27,5 procent). Anders gezegd: driekwart van de nieuwe commissarissen is man.
Unilever heeft de meeste vrouwen in de raad van bestuur en raad van commissarissen samen: van de twaalf commissarissen zijn er zes vrouw. De twee bestuurders zijn allebei man.
Akzo Nobel, Delta Lloyd en PostNL hebben meer dan 30 procent vrouwelijke bestuurders, en 29 procent vrouwelijke commissarissen. 25 van de 84 beursfondsen hebben helemaal geen vrouw in de raad van bestuur en de raad van de commissarissen.
Geen sanctie
Als bedrijven volgend jaar het streefgetal van 30 procent niet halen, staan daar geen wettelijke sancties op. Wel moeten bedrijven in hun jaarverslagen uitleggen waarom het aantal niet is gehaald en wat ze van plan zijn daaraan te doen. "Maar je zou daar ook kunnen vermelden dat je niets van plan bent", waarschuwt Lückerath.
Lückerath hoopt dat belanghebbenden als klanten, personeel en vakbonden de bedrijven aanspreken op de matige cijfers. "Dat is beter dan dat de overheid gaat ingrijpen bij bedrijven."
Bedrijven die het goed doen, zouden bovendien de goede voorbeelden meer moeten uitventen, meent ze. "Helaas horen we daar weinig over. Ik zou het toejuichen als de topmannen en plein public vertellen hoe goed het is dat ze een divers samengestelde top hebben."
Bedroevend
Minister Bussemaker is teleurgesteld door de nieuwe Index. In De Ochtend op NPO Radio 1 noemde ze de cijfers "heel bedroevend". Bussemaker wacht nog wel de Bedrijvenmonitor af, later dit jaar. Daarin staan niet alleen cijfers van beursgenoteerde bedrijven. Maar ze erkent dat ze zich ook daarover niet veel illusies maakt.
De minister wil dat bedrijven meer gebruik maken van de databank voor topvrouwen. Daarin staan de namen van 900 vrouwen. Bussemaker wil nog geen verplicht aantal vrouwen in de wet opnemen. Dat vindt ze een paardenmiddel.