NOS Nieuws

Veel varkenshouders hebben geldproblemen

Twintig procent van de 5000 varkenshouders in Nederland zit in ernstige financiële problemen. Dat zegt de Rabobank, waar 80 procent van de varkensbedrijven klant is.

De bank voorspelt dat het aantal varkensbedrijven over tien jaar gehalveerd is tot 2500. Onder leiding van oud-minister Uri Rosenthal probeert de bank met boerenorganisaties en het ministerie van Economische Zaken een reddingsplan voor de sector te maken.

2,4 miljard aan schulden

De varkenshouders in Nederland hebben gezamenlijk 2,4 miljard euro aan schulden bij de Rabobank. Met zo'n 800 varkenshouders is de bank in gesprek over de toekomst van het bedrijf. "Niet alle bedrijven zullen het redden", voorspelt Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij de Rabobank. Hij is verantwoordelijk voor de agrarische sector bij de bank in Nederland.

"De varkenssector heeft toekomst", zegt Huirne. "Maar men moet verder moderniseren en verduurzamen." Dat zal leiden tot schaalvergroting in de sector om noodzakelijke moderniseringen rendabel te maken.

Te veel vlees

Net als elders in Europa produceren de Nederlandse varkenshouders meer vlees dan waarnaar vraag is op dit moment. De meeste boeren produceren daarom ver onder de kostprijs.

Nederland heeft strengere milieu- en dierenwelzijnsregels dan andere landen in Europa, waardoor de kosten hier ook aanzienlijk hoger zijn volgens de Rabobank. Ook Rosenthal wijst op de hoge kosten voor varkenshouders in Nederland. Hij is door staatssecretaris Dijksma voor Landbouw aangesteld om aan het reddingsplan te werken.

Veel varkenshouders hebben geldproblemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl