'Het probleem is dat Johan Cruijff de baas is. Maar hij is er nooit'
De bestuurlijke chaos bij Ajax verlamt de club. Vier jaar na de 'fluwelen revolutie' van Johan Cruijff is er van alle prachtige plannen weinig meer over.
Er is geen algemeen directeur, de leden van het technische hart communiceren nauwelijks nog met elkaar en de aanstelling van Tscheu La Ling om de club door te lichten heeft bij diverse Ajax-prominenten de wenkbrauwen doen fronsen.
Keje Molenaar, Mark Geestman en Rob Been junior waren in november 2011 betrokken bij de door Cruijff geïnitieerde fluwelen revolutie, waarbij oud-spelers Ajax weer een herkenbaar gezicht moesten geven en de club terug moesten brengen aan de Europese top. Ze zien de club nu afglijden door de interne problemen.
Keihard ingrijpen
"Het gebrek aan leiding breekt de club op", zegt Molenaar tegen NOS Studio Sport/Nieuwsuur. "Dit suddert al meer dan een half jaar en staat verdere ontwikkeling in de weg. Ze zullen het eens moeten worden over het technisch beleid, want dat is de kern van Ajax. Als daar een groot conflict heerst, moet er keihard worden ingegrepen. Dan moeten er koppen rollen."
Been junior denkt dat de problemen voor een deel terug te voeren zijn op gebrek aan succes in Europa, en met name de Champions League. "En ik zie geen verbetering. Als je een keer niet presteert en je ziet in Europa geen stijgende lijn, borrelt de onvrede op."
Cruijff is het probleem
Volgens Geestman, ondernemer en al jaren betrokken bij Ajax, ligt het probleem bij niemand minder dan Cruijff zelf. "Het probleem is dat Johan Cruijff de baas is. Maar hij is er nooit. Vervolgens is er dus geen baas en is iedereen een beetje de baas."
Met de patstelling tussen de beleidsbepalers op trainingscomplex De Toekomst (Wim Jonk en Ruben Jongkind) en de bazen in de Arena (technisch directeur Marc Overmars, trainer Frank de Boer en assistent Dennis Bergkamp) is er veel onrust binnen de club gevaren.
Geen algemeen directeur
De vraag is wie die onrust moet oplossen. Er is al maanden geen algemeen directeur meer, na het vertrek van Michael Kinsbergen. Zijn beoogd opvolger Rogier van Boxtel werd niet aangesteld omdat Cruijff dwars ging liggen. De oplossing is gevonden in Tscheu La Ling. Geestman: "Die mag zijn handen vuil maken aan het probleem. Als hem dat niet lukt, kan hij ook weer weg. Iedereen blijft zo buiten schot."
Molenaar is vooral teleurgesteld in Hans Wijers, de voorzitter van de raad van commissarissen. "Ik had hem hoog zitten. Ik dacht hij dit conflict snel uit de wereld zou helpen, maar dat lukt hem blijkbaar ook niet. Bij de keuze die de rvc vervolgens maakte, zet ik ook mijn vraagtekens", verwijst Molenaar naar de ingestelde strategische commissie met twee leden van de raad van commissarissen die de voortgang van het plan van Cruijff moet onderzoeken.
Op advies van Cruijff is Ling inmiddels bezig om de organisatie door te lichten. "Ik zou als ik in die commissie had gezeten niet direct aan Tscheu La Ling hebben gedacht", is Molenaar duidelijk in zijn analyse.
'Wij van wc-eend adviseren wc-eend'
Ling geeft geen interviews. Hij geeft aan dat delen van het rapport al klaar zijn, maar dat het een proces is dat maanden kan duren. Volgens Geestman heeft Ling een aantal hoofdrolspelers nog niet gesproken. "Dan ontstaat er toch twijfel over wat er in het rapport staat. Als ik het goed heb begrepen, staat er een mooi advies in dat Ling zelf de man is die het kan oplossen. De categorie 'Wij van wc-eend adviseren wc-eend'."
Geestman vindt dat Cruijff niet langer aan de zijlijn kan blijven staan. "Cruijff heeft zelf gezegd: er is een analytisch, pragmatisch en slim persoon nodig om dit probleem op te lossen. Daarmee omschrijft hij eigenlijk zichzelf. Ik denk dat hij beter zes maanden interim-directeur kan zijn dan Ling. Het zal wel niet gebeuren, maar dat zou ik wel een mooie optie vinden."
De rvc van Ajax wil niet reageren op bovenstaande uitspraken. De Amsterdamse club laat weten pas naar buiten te treden met commentaar als de strategische commissie klaar is met het onderzoek.