Kabinet subsidieert duurzame rijksmonumenten
Het kabinet subsidieert rijksmonumenten die maatregelen nemen om energie te besparen. Minister Bussemaker stelt de komende twee jaar 10 miljoen euro beschikbaar voor een proef waaraan achttien monumenten meedoen.
Bussemaker benadrukt dat er vaak dure ingrepen nodig zijn als gebouwen duurzamer worden terwijl tegelijk de cultuurhistorische waarde intact moet blijven.
Als voorbeeld noemt ze de Blokhuispoort in Leeuwarden, een voormalige gevangenis die nu onder meer wordt gebruikt door kunstenaars, onderwijsinstellingen en horeca. Extra investeringen moeten ertoe leiden dat het gebouw herkenbaar blijft, maar ook comfortabeler wordt voor de bewoners.
Hermitage en Hortus
Bussemaker verwijst ook naar de Hermitage en de Hortus Botanicus in Amsterdam. Het museum de Hermitage heeft te veel opgeslagen warmte. Met een extra investering worden de Hermitage en de Hortus door middel van lange buizen met elkaar verbonden. Het warmte-overschot van de Hermitage kan zo gebruikt worden om planten in de Hortus te verwarmen en de Hortus levert kouder water terug om kunst te koelen.
Aan de proef doen ook molens, boerderijen en voormalige fabrieken mee.