Nederlands kabinet niet bij militaire parade Peking
Op de grote militaire parade deze week in Peking zal Nederland vertegenwoordigd zijn door minister van Staat Herman Tjeenk Willink. Daarmee is Nederland een van de vele landen die geen kabinetsvertegenwoordiging sturen.
Donderdag houdt China de grootste militaire parade uit de geschiedenis van de Volksrepubliek. Het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië wordt dan herdacht. Het is zeventig jaar geleden dat Japan zich overgaf na de Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.
Veel Nederlanders en Chinezen hebben samen geleden onder de bezetting, zegt de Nederlandse ambassade in Peking. "Nederland vindt het daarom van belang om samen met China stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en vindt de aanwezigheid van een minister van Staat gepast."
Zuid-Korea
Veel landen zitten in hun maag met de uitnodiging voor het militair vertoon op het Plein van de Hemelse Vrede en zijn daarom niet op regeringsniveau vertegenwoordigd. "Vooral westerse regeringen willen niet gezien worden op het Plein van de Hemelse Vrede", zegt correspondent Marieke de Vries. "De Chinese lezing voor de afwezigheid van westerse regeringen is dat ze de Russische president Poetin, die wel komt, willen mijden."
Behalve Poetin is ook VN-topman Ban Ki-moon een belangrijke gast. Opmerkelijk is de komst van president Park van Zuid-Korea. Dat land is bondgenoot van de Verenigde Staten, die alleen een ambassadeur sturen. Uit Noord-Korea komt een hoge militaire functionaris.
De enige Europese landen met een regeringsvertegenwoordiging zijn Tsjechië en Frankrijk. Namens Parijs gaat minister van Buitenlandse Zaken Fabius naar Peking, Praag wordt afgevaardigd door president Zeman.
Geen tijd
De voormalige Britse premier Blair vertegenwoordigt het Verenigd Koninkrijk, namens Duitsland gaat de vroegere bondskanselier Schröder. Ook stuurt Duitsland zijn ambassadeur.
De Japanse premier Abe heeft afgezegd. De officiële toelichting in Tokio is dat hij geen tijd heeft, maar Japanse media brengen zijn afwezigheid in verband met de ruzie tussen China en Japan over een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee.
Aan de parade doen 12.000 militairen mee met 500 voertuigen. Daarboven vliegen 200 militaire vliegtuigen.