Rutte: Zwarte Piet geen staatsaangelegenheid
Premier Rutte voelt zich niet aangesproken door het VN-rapport over de uitbanning van rassendiscriminatie. Daarin staat dat de Nederlandse regering ervoor moet zorgen dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert.
"Zwarte Piet is geen staatsaangelegenheid", zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. "Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volkstraditie eruit ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk en niet voor de politiek."
Hij zegt dat minister Asscher het maatschappelijke debat faciliteert door verschillende groepen met elkaar om de tafel te brengen, en daarmee is de kous voor het kabinet wat hem betreft af. "Het is een maatschappelijk debat. De politiek moet daar ver van blijven."
De minister-president vindt het niet zo belangrijk hoe "het ventje" er uiteindelijk uitziet. "Jongens, volkstradities. Come on. Welke sinterklaasliedjes jullie zingen, hoe je Kerst viert, hoe je Pasen viert. Daar gaat toch de politiek niet over?"
Hij vindt de achterliggende discussie veel belangrijker. "Blijkbaar voelen veel mensen in dit land zich gediscrimineerd. Dat is heel ernstig. En of dat dan komt door dat symbooltje van dat kereltje is even vers twee."
Racisme hoort niet in de Nederlandse samenleving. Dit is een geweldig land, waar je enorme vrijheid hebt
Minister Asscher ziet in het VN-rapport een bevestiging "van wat wij helaas ook ervaren". "Zij wijzen op racisme en discriminatie, op onverdraagzaamheid tussen groepen. Ze zeggen eigenlijk dat Nederland beter zijn best moet doen om dat terug te dringen."
Hij is het daarmee eens. Hij ziet dat er de laatste tijd meer racistische incidenten zijn. "En dat hoort niet in de Nederlandse samenleving. Dit is een geweldig land, waar je enorme vrijheid hebt om te zijn wie je bent, je eigen geloof te kiezen en te houden van wie je wilt. En dat kan verpest worden doordat mensen elkaar dat misgunnen."
Hij ziet in de aanbeveling over Zwarte Piet wel degelijk ook een taak voor de overheid. Die moet de grenzen bewaken, het goede voorbeeld geven en laten zien dat het bij wet verboden is om te discrimineren, vindt hij.