Vluchtelingen steken via een spoorrails ongehinderd de grens tussen Servië en Hongarije over
NOS Nieuws

Ook Hongarije sluist vluchtelingen door

Hongarije lijkt zijn vluchtelingenbeleid te hebben aangepast. Waar het land eerst dreigde de grens met Servië dicht te gooien, worden vluchtelingen nu binnengelaten om hen vervolgens zo snel mogelijk door te laten reizen. De meesten gaan uiteindelijk naar Duitsland.

Daarmee lijkt Hongarije, dat binnen de Schengenzone valt, het voorbeeld te volgen van niet-Schengenlanden als Macedonië en Servië. Ook in die landen is van strenge grensbewaking nauwelijks sprake meer en worden de vluchtelingen vooral zo snel mogelijk doorgesluisd.

Verder heeft de Nationale Politie in Hongarije aangekondigd dat er een speciale grenseenheid wordt opgericht. Vanaf half september gaat de nieuwe eenheid de grenzen extra bewaken, om de orde in het grensgebied te handhaven. De grenseenheid zal bestaan uit ruim 2000 man. Ook worden helikopters, paarden en hondenpatrouilles ingezet.

Hek

De Hongaarse regering gaf eerder opdracht tot de bouw van een metershoog hek langs de grens met Servië. Volgens NOS-correspondent Jeroen Wollaars is daar nog weinig van te zien. "Dat hek zou 175 kilometer lang worden. Maar hier, in het gebied waar de meeste vluchtelingen de grens oversteken, staat nog helemaal geen hek."

Vluchtelingen aan de grens tussen Servië en Hongarije

"Er ligt nu alleen nog maar een rol prikkeldraad op de grond. Maar dat schrikt deze mensen, die al een barre reis achter de rug hebben, niet af. Die rol schuif je zo opzij of je legt er een jas overheen."

Opvangkampen

Eenmaal in Hongarije gearriveerd, worden vluchtelingen door agenten met een bus naar een van de negen opvangkampen gebracht. Daar kunnen zij douchen, eten en even op adem komen. "Vervolgens krijgen zij de keuze om hier asiel aan te vragen of binnen 72 uur het land weer te verlaten."

Maar die keuze is volgens Wollaars slechts een formaliteit. "De Hongaren zitten er helemaal niet op te wachten dat mensen hier asiel aanvragen. En dat wil ook bijna niemand: veruit de meeste vluchtelingen willen doorreizen naar Duitsland."

Volgens Wollaars weten zij ook precies naar welk gebied of welke gemeente in Duitsland ze het beste kunnen afreizen. "De meeste jongens hebben smartphones en staan via Facebook en andere media in contact met anderen. Zij weten dus heel goed waar ze op dit moment het beste asiel kunnen aanvragen."

"Duitsland kan wat dat betreft de borst nat maken. Alle vluchtelingen weten: daar zijn we welkom, daar is werk." Formeel moeten vluchtelingen asiel aanvragen in het Schengen-land waar zij als eerste arriveren. "Maar deze mensen weten dat Duitsland niemand terugstuurt naar Griekenland of Hongarije."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl