NOS Nieuws

'Als je aanmaningen negeert, komen ze nóg meer geld halen'

'We houden de moed er nog even in'

Een hele stapel papieren heeft hij liggen van de Informatie Beheer Groep en van deurwaarders. Zes jaar geleden dacht Geoffrey nog dat hij geen studieschuld had. Totdat hij de brieven kreeg. Hij is niet de enige: uit cijfers die de NOS in handen heeft, blijkt dat ruim een op de vijf oud-studenten met studieschuld een betalingsachterstand heeft.

"Aanmaningen, brieven, dwangbevelen. Maar ik dacht: ik betaal niet, want dit gaat om een bedrag van 30 euro en dan een dwangbevel van 1200 à 1300 euro... waar gaat dit over?"

Partnertoeslag

Geoffrey woonde in 2006 samen met zijn toenmalige vriendin en hun kindje. Om te kunnen blijven studeren kwam Geoffrey in aanmerking voor partnertoeslag van de toenmalige IB-Groep, die nu DUO heet. Een toeslag van ongeveer 700 euro per maand, die uitliep op een schuld van zo'n 12.000 euro.

"Uit de stukken bleek dat mijn toenmalige vriendin 30 euro te veel had verdiend. Ze hebben toen een heel jaar partnertoeslag teruggedraaid", zegt Geoffrey. "Ik dacht dat als je in Nederland in je recht stond, je dan ook niet hoefde te betalen. Maar dan kom je toch even van een koude kermis thuis."

Openbare verkoop

De aanmaningen bleven zich opstapelen. Zo veel, dat er zelfs nog een paar dichte enveloppen tussen de stapel liggen. "Ik heb er nog wel meer liggen, maar ik dacht: fuck jullie. Achteraf natuurlijk hartstikke dom, want het kost alleen maar meer geld. Maar de frustratie die je op dat moment hebt omdat het zo onrechtmatig is, is zo erg."

Geoffrey weigerde te betalen. Totdat de deurwaarder een openbare verkoop wilde gaan doen van zijn auto. "Toen heb ik toch maar betaald, die ene keer. Maar je wordt alleen maar nóg bozer en denkt: nu hebben ze misschien gewonnen, maar de volgende keer winnen ze niet. Maar dan halen ze ineens het geld weg bij je werkgever."

Je schaamt je rot voor de buurt.

Geoffrey

Beschamend

Een beschamende ervaring zo'n deurwaarder voor je deur, zegt Geoffrey. "Opeens staat er een man voor je deur die geen pakketje of leuk nieuws komt brengen, maar uitgebreid een pamflet op je deur plakt. Je schaamt je rot voor de buurt."

Geoffrey heeft het ondertussen opgegeven en is toch aan het terugbetalen. Oud-studenten wil hij adviseren de aanmaningen niet te negeren. "Het heeft geen zin, want zij staan in hun recht en komen toch het geld wel halen. Als je aanmaningen negeert komen ze alleen maar meer geld halen, want die mensen moeten ook betaald worden. Dus dan wordt het alleen maar erger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl