Bierblikjes, barbecueresten en heel veel lege wijnflessen: na een mooie dag zien onze parken eruit als een openbare vuilnisbelt. Een aantal grote steden ziet de parken steeds populairder worden, en dus komt er ook meer troep.
Gemeenten binden de strijd aan tegen dit gore gedrag. Met boetes, bewustwordingscampagnes, picknickkleedjes en, jawel, steltlopers. Maar of de gemiddelde parkbezoeker zich wat aantrekt van dit soort praktijken, dat valt te betwijfelen. Vooral in de grootste steden wordt gesproken van een complex probleem.
Verslaggever Yannick maakte een rondje langs parken in de grootste steden om te kijken hoe vies ze zijn.
Amsterdam
"Het is een enorme bende in het Vondelpark na een mooie zomerdag. Het is echt een probleem", vertelt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Op drukke dagen trekt het park 100.000 mensen en die maken een hoop troep. De gemeente doet vooral aan opruimen en handhaven. "Meestal waarschuwen we, maar er worden ook wel boetes uitgedeeld. Verder lopen er medewerkers in het park rond om bezoekers op hun gedrag te wijzen."
"Ook plaatsen we extra vuilniscontainers. Maar op drukke dagen zit zo'n container wel eens vol en dan waait het afval zo het park in."
Rotterdam
Ook Rotterdam ziet het achtergelaten afval als een probleem. "We delen bijvoorbeeld wegwerppicknickkleedjes uit die mensen kunnen gebruiken om alles in een keer weg te gooien", zegt een woordvoerder van de gemeente. Maar ze zetten ook wat creatievere middelen in: "Soms lopen er steltenlopers rond, die de bezoekers vertellen wat de barbecueregels zijn." Tussen 1 april en 30 september plaatst de gemeente Rotterdam extra vuilnisbakken om de rotzooi binnen de perken te houden.
Utrecht
Steeds meer mensen maken gebruik van de Utrechtse parken en daarmee neemt het zwerfafval ook toe, meldt de gemeente. "Maar wij vinden dat dit er gewoon bijhoort. We proberen het schoon te houden door schoonmakers in te zetten en extra afvalbakken te plaatsen." En als die vol is, dan heeft gemeente een opvallende service: "De bezoeker kan dan een foto van zo'n volle bak twitteren en dan regelen wij dat de bak wordt geleegd."
Daarnaast deelt ook Utrecht wegwerppicknickkleedjes uit. "We zijn blij dat zo veel mensen gebruik maken van de parken, dat faciliteren we graag." Maar dat is natuurlijk niet gratis: het opruimen van de stadsparken kost Utrecht zo'n zes ton per jaar.
Den Haag
In het Zuiderpark loopt dit jaar voor de derde keer de bewustwordingscampagne 'We all love Zuiderpark - so keep it clean'. Daarbij worden bijvoorbeeld afvalzakken verspreid onder de recreanten. In het Westbroekpark en park Vlaskamp proberen ze het ook met gedragsbeïnvloeding. In andere parken is het volgens een woordvoerder Stadsbeheer niet het noodzakelijk om vaker schoon te maken.
In iets kleinere steden lijkt het parkafvalprobleem ook iets kleiner.
Zo heeft Nijmegen "geen zomerregime qua schoonmaak van de parken" en is er ook geen speciaal parkenschoonmaakbudget. In Zwolle zien ze - bij gebrek aan een echt stadspark - wel dat de groene oevers van de stadsgracht volstromen als het mooi weer is, en daarbij ook het zwerfafval toeneemt. Maar echt veel is het niet. "Zomerse recreatie vindt in Zwolle vooral plaats in de eigen tuin en aan de diverse recreatieplassen in de periferie van Zwolle", zegt een woordvoerder van de gemeente.
De parken in Arnhem worden populairder, en dat leidt ook tot meer afval. De gemeente speelt daar op in door de afvalbakken vaker te legen. Ook is er een schoonmaakbedrijf ingehuurd om het Sonsbeekpark schoon te houden. De afspraak is dat het park er altijd netjes uit moet zien, het bedrijf kijkt zelf wanneer het nodig is om extra schoon te maken: op drukke dagen lopen ze vaker een rondje dan anders.
De gemeente Enschede zegt nooit klachten te krijgen over afval in parken. "De meeste parken worden beheerd door commissies, die zorgen ervoor dat zij schoon blijven. Ze liggen er altijd piekfijn bij."
Ook in Groningen stijgt het bezoekersaantal van de twee stadsparken (Noorderplantsoen en Stadspark) op mooie dagen. De gemeente probeert de boel in de hand te houden door een intensiever handhavingsregime, meer voorlichting en extra schoonmaakploegen. Het Noorderplantsoen moet voor 10.00 's ochtends weer schoon en netjes zijn.
Wat de extra maatregelen kosten is niet duidelijk. "De kosten van het schoonhouden van parken worden niet apart bijgehouden, maar maken onderdeel uit van het totale schoonhouden van de gemeente."
In Leeuwarden valt het allemaal wel mee met de rommel in de parken, zegt een woordvoerder. "In Leeuwarden wordt met name gebruik gemaakt van de Prinsentuin, het Rengerspark en het Zamenhofpark. De laatste jaren zijn er op intensief gebruikte plekken grotere prullenbakken neergezet, dat is over het algemeen voldoende."
Zwerfafval wordt opgeruimd door medewerkers en een afvalbedrijf leegt de prullenbakken. "En handhavers houden toezicht in de parken en spreken mogelijk overlastplegers aan. Maar over het algemeen gaat het goed." De gemeente Leeuwarden schat de schoonmaakkosten op zo'n € 25.000 per jaar.