Palestijnse boer op Westelijke Jordaanoever
NOS Nieuws

Palestijnen betalen boetes met Nederlands hulpgeld

Palestijnse boeren gebruiken incidenteel Nederlands hulpgeld om boetes te betalen. Die dwangsommen moeten ze betalen om bijvoorbeeld graafmachines terug te krijgen die het Israëlische leger in beslag heeft genomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent dat de subsidie wordt gebruikt voor het betalen van de boetes, "omdat die niet door de boeren zelf kunnen worden opgebracht". Sinds 2013 zijn er drie boetes betaald, variërend van 1650 tot 6500 euro. Het ministerie spreekt van een ingecalculeerd risico, omdat het gaat om een project in een "politiek complexe omgeving".

Het ministerie spant zich op diplomatiek gebied actief in om problemen waar mogelijk te voorkomen of op te lossen.

Ruzie

De laatste maanden worden steeds vaker machines van boeren door Israël in beslag genomen. Kolonisten en boeren ruziën steeds meer over grond op de Westelijke Jordaanoever en daarbij grijpt vooral het leger vaker in.

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is dat nodig omdat de landbouwmachines worden gebruikt voor het plegen van geweld. De Palestijnse hulporganisatie UAWC zegt in het AD dat joodse kolonisten voortdurend confrontaties uitlokken en 's nachts machines van Palestijnse boeren in brand steken of onklaar maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl