Minister Kamp tijdens een bezoek aan een booreiland in de Noordzee in 2013
NOS Nieuws

Kamp wil meer aardgas uit Noordzee halen

Minister Kamp gaat onderzoeken hoe hij gasbedrijven als de NAM zo ver kan krijgen, dat ze de komende jaren meer gas winnen uit de Noordzee. Zo wil hij minder afhankelijk worden van import uit Rusland.

De minister van Economische Zaken brengt vandaag een bezoek aan een aantal windparken die op zee worden aangelegd. Die moeten over acht jaar elektriciteit gaan opleveren voor 5 van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens. Daarnaast wil hij bedrijven overhalen om zo veel mogelijk energie uit de de Noordzee te halen.

Volgens TNO en het ministerie van Economische Zaken valt er nog 118 miljard kubieke meter te winnen uit 268 bekende velden onder de Noordzee. Er zit bovendien mogelijk nog 165 miljard kuub in gasvelden die nog niet zijn ontdekt. Volgens Kamp is het gas in de Noordzee goed voor maximaal tien jaar energievoorziening. Vorig jaar werd door burgers en bedrijven in Nederland 38 miljard kuub gas verbruikt.

Groningen

Nu komt het meeste gas uit Groningen, maar vanwege aardbevingen wordt de winning daar teruggeschroefd. Dit jaar wordt maximaal 30 miljard kuub uit het Groningse gasveld gewonnen. Kamp kondigde in juni al aan dat hij de komende jaren onderzoek gaat doen naar alternatieven.

Meer gas uit de Noordzee halen, is daar een onderdeel van, zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal. "We moeten zo veel mogelijk onze eigen mogelijkheden gebruiken om minder afhankelijk te worden van het buitenland."

Volgens de minister wordt er sinds 1970 op een veilige manier al veel gas op de Noordzee gewonnen. De velden liggen tientallen kilometers van de kust. De winning is relatief duur, omdat de nieuwe velden klein zijn. Voor de winning is dezelfde infrastructuur nodig als bij grotere velden.

Duurzame energie

Sinds 2010 bestaat er een fiscale regeling voor bedrijven om de gaswinning op de Noordzee te stimuleren. Zij kunnen een aanvraag doen voor een investeringsaftrek van 25 procent. Kamp onderzoekt of die maatregel voldoende is om bedrijven over de streep te trekken.

"In de geleidelijke transitie naar een volledig duurzame energievoorziening in het jaar 2050 zijn fossiele brandstoffen zoals gas de komende jaren van cruciale betekenis voor de Nederlandse samenleving. Het nog winbare Noordzeegas kan helpen de afhankelijkheid van import te beperken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl