Bergers MH17 vonden mogelijke raketonderdelen
Op de rampplek van de MH17 in Oekraïne zijn onderdelen gevonden die vermoedelijk afkomstig zijn van een Buk-grond-luchtraketsysteem. De onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een eerdere bergingsmissie in Oost-Oekraïne en zijn in het bezit van het strafrechtelijk onderzoeksteam MH17 en de Onderzoeksraad.
Volgens het Openbaar Ministerie zijn de onderdelen belangrijk voor het onderzoek omdat ze mogelijk meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij het neerhalen van de Boeing 777.
Het Joint Investigation Team (JIT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoeken de onderdelen van de mogelijke Buk-raket. "Daarvoor wordt internationaal de hulp van experts ingeroepen, van onder anderen forensisch onderzoekers en wapenexperts", zegt het Openbaar Ministerie.
RTL-journalist Jeroen Akkermans meldde in maart dat hij metaalfragmenten had gevonden die waarschijnlijk afkomstig waren van een Buk-raket. Volgens onderzoekers die hij had ingeschakeld bleek uit de chemische samenstelling van de stukjes dat ze onder andere van de springkop van een Buk-raket afkomstig waren.
Rusland
Als inderdaad komt vast te staan dat er onderdelen van een Buk-raket zijn aangetroffen tussen de wrakstukken van de MH17, is dat een belangrijke aanwijzing voor mogelijke betrokkenheid van Rusland. Buk-raketten worden immers door Rusland geleverd. De Russen hebben in mei toegegeven dat een Buk-raket inderdaad de oorzaak kan zijn voor het neerstorten van de MH17, maar volgens hen is die afgeschoten door het Oekraïense leger.
Het Openbaar Ministerie in Nederland, dat de leiding heeft over het strafrechtelijke onderzoek, acht het meest waarschijnlijke scenario dat MH17 getroffen is door een Buk-raket, afgeschoten vanuit gebied dat door Russisch gezinde separatisten werd gecontroleerd. Het OM beklemtoont daarbij wel steeds dat ook andere theorieën nog worden onderzocht.