Nabestaanden MH370 verontwaardigd na tegenstrijdige berichten
Na zeventien maanden onzekerheid lijkt er eindelijk iets tastbaars te zijn gevonden van het verdwenen vliegtuig met vluchtnummer MH370 van Malaysia Airlines. Gisteren zei de Maleisische premier Razak dat het wrakstuk dat aanspoelde op Réunion van vlucht MH370 was, maar Frankrijk is daar nog niet helemaal zeker van. Nabestaanden zijn boos over de tegenstrijdige berichten.
"Waarom wordt niet met een verklaring gewacht totdat iedereen het met elkaar eens is?", zegt de Nieuw-Zeelandse Sara Weeks, die haar broer Paul verloor. "We willen definitieve antwoorden."
Ook de Chinese Qu Jinghong snapt niets van de gang van zaken. "Ik ben heel boos. Zo boos dat mijn handen en voeten er koud van zijn. De verklaring van de Maleisiërs is afgelegd zonder dat er Franse experts aanwezig waren. Ik snap dat niet."
Wat doen de Fransen?
Het vliegtuig van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart 2014 spoorloos tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. De Fransen stellen dat het een 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' is dat het gevonden vleugelstuk van de Boeing is. Maar waarom bevestigt Frankrijk de lezing van de Maleisische premier niet?
Gisteren heeft het onderzoeksteam in Toulouse in vier uur tijd de technische gegevens die zij hadden van het vermiste toestel vergeleken met de technische gegevens die op het vleugelstuk gevonden konden worden. Daar zijn 'zeker overeenkomsten gevonden', zei de Franse justitie. "En dat is dus nog geen 100 procent zekerheid. Daarom houdt Frankrijk een slag om de arm", zegt correspondent Frank Renout.
Het is de vraag of Maleisië voor zijn beurt heeft gesproken. "Gisteravond laat heeft Malaysia Airlines nog een verklaring uitgegeven dat het wrakstuk afkomstig is van vlucht MH370 en dat Parijs dat ook heeft bevestigd", zegt Renout.
Wat is er met MH370 gebeurd?
Het onderzoek gaat vandaag verder. Er zal worden gekeken naar de oorzaak van de crash, iets waar nabestaanden meer dan ooit naar vragen. "Iedereen vraagt zich nu af wat er precies is gebeurd. En misschien ook wel: wie is ervoor verantwoordelijk?"
Experts waarschuwen voor te hooggespannen verwachtingen, zegt Renout. "Alleen de zwarte dozen kunnen antwoord geven op die vragen en die zijn nog niet gevonden."