De politie neemt vaak onterecht speelgoedwapens in beslag

De politie neemt alles in beslag wat ook maar een beetje op een echt vuurwapen lijkt. Klinkt logisch, maar dat mág helemaal niet zomaar. Speelgoedwapens mag je namelijk gewoon kopen en bezitten.

Maar de politie is nogal fanatiek met het innemen van alles wat maar enigszins op een wapen lijkt. Vaak moeten ze die in beslag genomen wapens weer teruggeven.

Op echt lijkende speelgoedwapens zijn al jaren toegestaan in Nederland, maar alleen voor kinderen tot 14 jaar. "Maar het lijkt wel of de politie er niet aan wil", verzucht Wapenwet-expert Jas van Driel. "Ze vinden het gewoon makkelijker om alles wat op een wapen lijkt in beslag te nemen."

Nepwapens mogen tot je veertiende, maar dat staat niet op de site van de politie

Op de site en op YouTube zegt de politie zelfs dat nep vuurwapens verboden zijn. "Ja, dat is inderdaad feitelijk onjuist", zegt Remco Gerretsen, voorlichter van de Nationale Politie. "Maar als we het er afhalen, dan zorgt dat ook weer voor verwarring. We gaan het aanpassen."

Onwetendheid

Vroeger nam de politie alles in beslag. Sinds 2011 mag je van Europa tot je veertiende al een speelgoedpistool met een speciaal keurmerk hebben en sinds 2014 staat dat ook in de Nederlandse wet. Maar dat weten veel agenten niet. Die nemen gewoon alles in, maar moeten dat heel vaak later weer teruggeven.

Vooral op kermissen worden regelmatig partijen ‘nepwapens’ in beslag genomen. "Bij vuurwapens is het ‘bij twijfel innemen’, dan neem je gewoon geen risico en dus blijkt het achteraf ook wel eens onterecht te zijn", zegt politiewoordvoerder Gerretsen.

Sommige nepwapens zijn bijna niet van echt te onderscheiden

Deskundigen zeggen dat de wetgeving uiteraard bekend is bij de politie, maar dat het probleem is dat de communicatie bij de politie slecht is. "Agenten op straat weten niet precies waar ze aan toe zijn", denkt Icarus van der Kolk, jurist gespecialiseerd in de wapenwetgeving. Hij staat vaak kermisexploitanten bij.

Ik zou er mijn hand niet voor in het vuur durven steken dat iedere politieagent de nieuwe regels kent.

Politiewoordvoerder Remco Gerritsen

Van der Kolk is in de praktijk agenten tegengekomen die hoopten dat niemand de nieuwe wetgeving door zou hebben en ze door konden gaan met speelgoedwapens in beslag nemen. "Niet alleen op de kermis, maar zo hebben ook twee jongens met neppistolen een Halt-taakstraf kregen, terwijl daar geen wettelijke basis voor is."

De wapenwet is heel ingewikkeld volgens politiewoordvoerder Gerretsen. "Ik zou er mijn hand niet voor in het vuur durven steken dat iedere politieagent de nieuwe regels kent. Je bent er natuurlijk niet met een bericht op intranet, dat heeft tijd nodig."

Deel artikel: